Pitanje: Možemo li da uzmemo čula kao predmet meditacije?

Šri Činmoj: Svakako, možemo da uzmemo čula kao jedan predmet meditacije. Ako želiš da se koncentrišeš na jedno oko, možeš lako to da učiniš. Ali umesto da se koncentrišeš na ove fizičke oči, ako možeš da se koncentrišeš na tvoje treće oko, izmedju i malo iznad obrva, prirodno ćeš jednog dana biti u stanju da otvoriš svoje treće oko. Ovo će ti dati sposobnost da vidiš prošlost, sadašnjost i budućnost. Štaviše, kad se otvori treće oko, milenijumske greške, nedostaci, nesavršenosti i ograničenja, mogu biti ispravljeni i sve slabosti u tvom životu mogu da se otklone. Ako se pravilno koncentrišeš na treće oko, imaćeš ovaj rezultat.

Ako želiš da meditiraš samo na fizička čula, slobodno to možeš da učiniš, ali moraš da znaš da ćeš, ukoliko se koncentrišeš ili meditiraš na nešto značajnije, sigurno dobiti bolje rezultate. Ako meditiraš na olovku ili šargarepu ili krastavac, Bog je i tu takođe. Ali ukoliko meditiraš na Sunce rano ujutru, ili ako meditiraš na ogromno nebo, primićeš nešto od njihove moći i prostranstva. Ako meditiraš na sliku tvog duhovnog Učitelja, odmah osećaš njegovo jedinstvo sa Bogom, njegovu božansku svest i njegovo oslobođenje, čemu stremiš.

Moraš da znaš šta je vredno tvoje meditacije i koncentracije. Ako se koncentrišeš na jedan prst, dobićeš ograničenu količinu snage volje. Ako se koncentrišeš na cvet, dobićeš obilnu čistotu, a ta čistota je najpotrebnija u duhovnom životu. Ali ako se koncentrišeš na nešto najviše duhovno, onda ćeš zadobiti više zadovoljstva, više postignuća i više ispunjenja. Ako želiš da meditiraš na čula, svakako to možeš da učiniš, ali to ti neće baš mnogo pomoći u tvom duhovnom životu. Ima drugih stvari na šta da meditiraš koje će ti pružiti više zadovoljavajuću i trajnu istinu.