Pitanje: Ponekad se slažemo sa drugim ljudima, a ponekad ne. Da li je ovo problem ega?

Šri Činmoj: Sve dok boravimo u neprosvetljenom umu, sve dok neprestano razmišljamo o ovome i onome, uvek će biti tih problema sa egom. Samo kada um postane miran i naša dublja intuicija izađe na površinu možemo da prevaziđemo ego.

Um nam stalno govori, „Uradio sam ovo“, ili “Nisam uradio ono zbog ovoga i onoga“. Nema kraja svim razlozima i procenama koje um može da smisli. Ako želiš da dobiješ mango s drveta, tvoj um ne mora prvo da utvrdi koliko je listova na drvetu, gde je njegov koren, koliko je kiše bilo i tako dalje. Ti jednostavno možeš da ubereš mango i da ga pojedeš. Svo mentalno razmišljanje na svetu neće ti dati plod ukoliko ga ti sam direktno ne ubereš.

Um je prepreka za dobijanje plodova ispunjenja. Toliko smo okupirani umom i egom da ne znamo kako da dobijemo ono što želimo. Ako dete nešto želi, ono otrči kod svog oca i to zatraži; ne premišlja se i ne pita se da li je njegov otac sposoban da mu da ono što mu je potrebno. Ne mari za to da li njegov otac ima diplomu magistra, ili je stolar, ili šta god. Srećom, dete ne koristi svoj um u tolikoj meri. Otrči do svog oca, izvora, bez sumnje i bez mentalnog oklevanja. Na ovaj način dobije ono što želi.