Pitanje: Šta je bolje: jutarnja meditacija ili večernja meditacija?

Šri Činmoj: One mogu da budu podjednako blagotvorne, podjednako plodonosne. Ali, uveče postaje malo teže da se meditira zato što ste osam ili deset sati tokom dana bili usred meteža života. Susreli ste se sa mnogim netežećim ljudima i, nesvesno, njihove nebožanske misli i nečiste ideje su ušle u vas. Ukoliko niste duhovno veoma moćni, iz sveta ćete upiti mnoge netežeće i neinspirativne sile. Zato postaje veoma teško da se uveče meditira sa istom nadom, sa istom svežinom. Pomoći će vam ako se istuširate. Ako se družite sa duhovnim ljudima, to će vam takođe pomoći. Ali, obično neće biti isto.

Sledećeg jutra, međutim, sve će nestati iz vašeg sećanja, bar na neko vreme. Dok ste spavali, ometanja spoljašnjeg sveta su otpala. Sve nečistote koje su u vas ušle iz drugih su se izgubile. Tokom osam sati sna vaša duša, poput lopova, osmatra. Običan lopov bi nešto ukrao od vas. Ali, ovaj božanski lopov će samo da daje i daje. Ako vam je na nekom mestu potreban mir, vaša duša će tu staviti mir. Ona je kao majka. Majka krišom ulazi u dečju sobu rano ujutru, kako bi dete, čim se probudi, moglo da ima stvari koje su mu potrebne da ode u školu. Noću duša dobija priliku da učini ono što je neophodno za vas dok spavate. Ali, tokom dana, kada ste okupirani aktivnostima spoljašnjeg sveta, duši postaje izuzetno teško da daje, a vama da primate. Zbog toga je jutarnja meditacija obično najbolja.

Međutim, ako sednete da meditirate, ali ste devedeset devet posto u svetu sna a jedan posto u ovom svetu, kako ćete dobro meditirati? Ako ujutru možete da pobedite svoju letargiju, istuširate se i sveži i budni sednete da meditirate, meditacija postaje sto posto dobra. U suprotnom, vaša meditacija biće beskorisna.

Rano ujutru nema buke ni meteža, nema gungule. Odmarali ste se nekoliko sati i osećate se snažni kao lav. Nakon jutra, veče je najbolje vreme za meditaciju, zato što je uveče atmosfera spokojna i mirna. Osećate neku vrstu umirujuće atmosfere. Uveče ste umorni i osećate da je čitav svet takođe umoran. Postoji, međutim, razlika između načina na koji svet prilazi istini i vašeg pristupa, kada ste oboje umorni. Kad je svet umoran, on ne teži. On hoće da se odmori. Vi, međutim, osećate da vaš umor i letargiju možete prevazići jedino ako unesete više Svetlosti, više energije u svoj sklop. Obična osoba se neće moliti i meditirati. Ako je umorna, otići će na spavanje. Ona oseća da nema šta drugo da se uradi. Ali, vi ćete reći: „Ne! Ja sam umoran, ali postoji način da okrepim svoj život, a to je da odozgo donesem Mir, Svetlost i Blaženstvo“. Kada se molite i meditirate, novi život i nova energija ulaze u vas i okrepljuju vas.

Ako hoćete da meditirate uveče, onda meditirajte pola sata ili četrdeset minuta pre jela. Ako ste zaista gladni, možete da popijete čašu vode ili soka ili mleka. Ali, ako budete meditirali nakon što ste pojeli obilan obrok, hiljade suptilnih nerava u vašem telu biće veoma teški i nećete moći da meditirate dobro. Telo će biti teško, svest će biti teška, nervi će biti teški i vaša meditacija će biti beskorisna. Kad meditirate ispravno, vaša svest leti poput ptice. Ako meditirate dobro, osećate da čitavo vaše biće poput ptice leti visoko, više, najviše. A kad postanete teški, smesta tonete i vaša svest se neće uzdići. Zato, ako ne možete da meditirate ujutru, sledeće najbolje vreme je da meditirate uveče, a ne u podne ili 11 pre podne ili 2 po podne. U to vreme meditacija nije dobra. Ali, kad u duhovnom životu postanete veoma napredni, svako vreme će biti dobro za vas. Najbolje je, međutim, da meditirate i ujutru i uveče. Ako meditirate dobro ujutru, zaradite milion duhovnih dolara. A ako meditirate dobro uveče, zaradite deset hiljada duhovnih dolara. Ipak, ako možete da dodate makar i dolar više duhovnoj sumi koja vam je potrebna za ostvarenje, mudro je da ga uzmete.