Nada i Život9

Želim da održim kratko predavanje o jednom geslu Južne Karoline. Kao što svi znate, Južna Karolina ima dva gesla. „Spreman u umu i bogatstvima“, je jedno geslo; drugo je, „Dok dišem, nadam se“. Želim da kažem nekoliko reči o drugom geslu, sa duhovne tačke gledišta.

Nada je Život. Nada je napredak. Svaki individualni život je jedna Božija Ideja, Božiji Plan i Stvarnost koja ispunjava Božiji san. Nadi se dopada Božanska ideja; Nada voli Božanski plan; Nada služi ispunjujući san Božije Stvarnosti.

Postoje dva života: život želje i život težnje. Život želje započinje sa samouživanjem i završava se u samouništenju. Život težnje počinje sa samoispitivanjem i završava se otkrićem Boga. Današnji život je za nas, Bog u pripremi, a sutrašnji život za nas biće, Bog u savršenom Savršenstvu, Bog u Svom Ispoljavanju na Zemlji.

Dva života: ljudski život i božanski život. Ljudski život vapi da živi; božanski Život živi da pruža. Ljudski život se broji godinama; božanski Život se meri napretkom - prosvetljujućim i ispunjavajućim napretkom. Ljudski život stalno želi da uživa bez učenja; božanski Život kao prvo želi da uči, a zatim da uživa. Ljudski život ne želi da uči i ništa ne uči. Zadovoljan je sa onim što dobija, a to je neznanje. Uživa u neznanju do mile volje. Božanski Život želi da uči, želi da nauči lekcije Večnosti. Dok uči lekcije Večnosti, božanski Život uživa u Blaženstvu Besmrtnosti.

Život i nada su nerazdvojivi. Život je telo, a nada je intuitivna božanstvenost u nama, božanstvenost koja želi da prevaziđe ovu našu sadašnju stvarnost. Nada je čovekovo traganje, nada je čovekov unutrašnji poriv, nada je čovekov let naviše u Onostrano.

Svi mi idemo putem Večnosti. Kada netežeće, obično ljudsko biće ide tim putem, prate ga neki od njegovih takozvanih prijatelja: strah, sumnja i anksioznost. Kada ti prijatelji dospeju do njega, oni ga učine onakvim kakvi su sami: strašljivim, sumnjičavim i anksioznim. Bog je Cilj; On je Put; On je večni Putnik. Kad Bog ide Svojim večnim putem, ka večno prevazilazećem Onostranom, ceo svet može da ga prati, vođen nadom. Kada ga nada dosegne, Bog učini nadu Njegovim najdražim prijateljem, večnim saputnikom i onim koji večno ispunjava Njegov San.

Život i nada u potpunosti zavise od unutrašnje mudrosti. Ovde na Zemlji imamo dve vrste mudrosti: zemaljsku mudrost, ili zemaljsko znanje i nebesku mudrost, ili nebesko znanje. Ovde na zemlji vidya i avidya, znanje i neznanje, kreću se zajedno, zajedno plešu. Pre nekoliko hiljada godina, Vedski proroci su ponudili ovu poruku:

Vidyam cavidyam ca yas tad vedobhyam saha
avidyaya mrtyum tirtva vidyayamrtam asnute

"Onaj koji zna i shvata znanje i neznanje kao jedno, kroz neznanje prelazi izvan sfere smrti, kroz znanje postiže večni Život i ispija Svetlost Besmrtnosti."

Ono što zovu ‘neznanjem’ je zemaljsko znanje, a ono što zovu ‘znanjem’ je nebeska mudrost. Sa zemaljskim znanjem pokušavamo da odemo izvan područja smrti, a sa nebeskom mudrošću pokušavamo da uživamo u Blaženstvu Besmrtnosti.

Kada stupimo u duhovni život u svakom trenutku vidimo i osećamo da je Bog Izvršilac, Bog je Delo i Bog je Plod. Kad ovo shvatimo, osećamo da imamo veliku priliku da otkrijemo svoju unutrašnju božanstvenost. Život na Zemlji nije namenjen za uživanje; život na Zemlji je namenjen za samodavanje. Samodavanje nas na kraju čini onim što Bog jeste.

Svaki dan je zlatna prilika za nas da iznesemo na površinu novi život, novu zoru. Sa svakim danom ubrzavamo naš zemaljski napredak. Ulazimo u Božiju Sferu, koja je u nama, u najdublje kutke našeg srca. Kada se redovno, posvećeno i duševno molimo i meditiramo, dolazimo do saznanja da život nije samo značajan i plodonosan, već da je u stvari Stvarnost Božijeg ispoljavanja na Zemlji. I shvatamo da je nada glasnik sutrašnje sveotkrivajuće i sveispunjavajuće Stvarnosti.

Život je auto. Nada je motor. Težnja je gorivo. Bog je Odredište.


FFB 38. Foaje za Strane Studente, Klemson Univerzitet Klemson, Južna Karolina,