Pitanje: Kako se može prepoznati Bogoostvareni duhovni Učitelj?

Šri Činmoj: Kada ste sa Bogom ostvarenim Učiteljem, svesno ili nesvesno morate osetiti neki Mir, neku Svetlost, neko Blaženstvo, neku Moć, jer je u njegovoj prirodi da time zrači. On se ne razmeće; spontano je, jer je sama priroda cveta da emituje miris. Svakog dana dolazite u kontakt sa hiljadama ljudi, ali to ne dobijate ni od jednog od njih.

Učiteljevo spoljašnje telo može biti veoma ružno, ali u njegovim očima videćete sve božanske osobine. I ako su mu oči zatvorene, možda ne vidite ništa spolja, ali duboko u sebi osetićete unutrašnju radost koju nikada ranije niste osetili. Istina, osećali ste radost i ranije, ali unutrašnje uzbuđenje koje ćete dobiti onog trenutka kada prvi put stanete pred pravog duhovnog Učitelja ne može se opisati. A ako je taj Učitelj vaš sopstveni Učitelj, onda će radost biti beskrajno veća.

Sigurno ćete osetiti sve vrste božanskih osobina u duhovnom Učitelju, pod uslovom da imate težnju. U suprotnom, možete sedeti pred duhovnim Učiteljem, razgovarati sa njim, biti intimni prijatelj sa njim, ali nećete dobiti ništa. Vaša težnja je ta koja vam dopušta da primite sve božanske kvalitete Učitelja. Ako nemate težnju, ma šta Učitelj imao, on vam to neće moći dati.

Takođe, kada razgovarate sa pravim Učiteljem, vaša sopstvena iskrenost mora da dođe do izražaja. To ne znači da ćete uvek izražavati svoju iskrenost. Možete lagati uprkos činjenici da vas vaša iskrenost gura, primorava da kažete istinu. Ali kada ste sa duhovnim Učiteljem, vi barem želite da ponudite svoju iskrenost, iako neiskrenost može doći i boriti se sa vama i ponekad vas sprečiti.

Kada ste sa ostvarenim Učiteljem, morate osećati da vas Učitelj shvata; i ne samo da vas shvata, već i da ima kapacitet da vas uteši i pomogne u vašim problemima. Neki ljudi osećaju da nema nikog na Zemlji da ih shvati. Ali, ako imaju sreće da nađu osobu koja ih razume, shvate da ta osoba i dalje ne može da reši njihove probleme jer nema unutrašnju svetlost, unutrašnju mudrost, unutrašnju moć. Duhovni Učitelj ne samo da razume vaše probleme, već ima i sposobnost u beskonačnoj meri da vam pomogne u vašim potrebama.

Kada stanete pred Učitelja, osetićete da on nikada ne može biti odvojen od vašeg unutrašnjeg ili spoljašnjeg postojanja. Osećate da je on vaš najviši deo i želite da izrastete u njega. Želite da postanete savršeni deo njegovog najvišeg ostvarenja, zbog samih božanskih osobina za kojima težite — Svetlosti, Radosti, Mira, Moći — a koje duhovni Učitelj ima u bezgraničnoj meri.