Pitanje: Nakon što neko ostvari Boga, da li se i dalje ponaša kao obično ljudsko biće?

Šri Činmoj: Kad koristimo termin „ostvarenje“, to veoma često zbunjuje ljude. Oni osećaju da je ostvarena osoba potpuno drugačija od običnog čoveka, da se ponaša na veoma neobičan način. Ali, hteo bih da kažem da ostvarena osoba ne mora i ne bi trebalo da se ponaša na neuobičajen način. Šta je ona ostvarila? Kranju Istinu u Bogu. A ko je Bog? Bog je neko ili nešto apsolutno normalno.

Kad neko ostvari Najviše, to znači da on ima unutrašnji Mir, Svetlost i Blaženstvo u beskrajnoj meri. To ne znači da će njegov spoljašnji izgled ili spoljašnje karakteristike biti imalo drugačiji, pošto su Mir, Svetlost i Blaženstvo u njegovoj unutrašnjoj svesti. Ako Učitelj postigne ostvarenje, to ne znači da će mu izrasti dva roga ili dugačak rep, ili da će na bilo koji drugi način postati abnormalan. Ne, on je normalan. Čak i nakon što duhovni Učitelj ostvari Najviše, on i dalje jede, spava, govori i diše baš kao što to čine i drugi.

Božansko postoji u ljudskom. Ne moramo da živimo u pećinama Himalaja da bismo dokazali našu unutrašnju božanstvenost: tu božanstvenost možemo da iznesemo na površinu u našem normalnom svakodnevnom životu. Duhovnost je apsolutno normalna, ali na nesreću, mi smo došli do uverenja da ona nije normalna, zato što u ovom svetu neznanja vidimo tako malo duhovnih ljudi. Ali, takvo mišljenje je žalosna greška. Prava duhovnost je prihvatanje života. Najpre treba da prihvatimo život takav kakav je, a potom treba da pokušamo da obogotvorimo i preobrazimo lice sveta pomoću naše težnje i našeg ostvarenja.

Neduhovni ljudi često misle da ostvarena osoba, ako je istinski ostvarena, u svakom trenutku mora činiti čuda. Ali čuda i Bogospoznaja ne moraju nužno da idu zajedno. Kada pogledate duhovnog Učitelja, ono što vidite je Mir, Svetlost, Blaženstvo i božanska Moć. Uđite u njega i sigurno ćete osetiti ove stvari. Ali ako očekujete nešto drugo od ostvarene duše, ako dođete kod duhovnog Učitelja misleći da će on ispuniti vaše bujne želje i učiniti vas multimilionerom, onda ste potpuno u zabludi. Ako je to Volja Svevišnjeg, Učitelj lako može preko noći učiniti nekoga multimilionerom. On može spustiti materijalno blagostanje u izobilju, ali to obično nije Volja Svevišnjeg. Volja Svevišnjeg je za unutrašnji prosperitet, a ne za spoljašnje bogatstvo.