Pitanje: Kada sam postao učenik, donosilo mi je radost da meditiram i sledim stazu. Odnedavno ne osećam da imam tu radost, pa ne meditiram redovno.

Šri Činmoj: Da li meditiraš svakog dana?

Učenik: Oko petnaest minuta.

Šri Činmoj: Vrlo čudno. Meditiraš samo petnaest minuta dnevno, a teško ti je da meditiraš redovno. Molim te, moli se Svevišnjem da ti podari više sposobnosti, jer ne mogu da kažem da gubiš radost zato što preteruješ. Tragalac mora da meditira bar jedan sat dnevno – pola sata ujutru i uveče – bez obzira kakav mu je standard. Oni koji su prihvatili naš put moraju da se organizuju tako da meditiraju bar jedan sat, čak i ako meditiraju iskreno samo pet minuta, a potom um počne da im luta. Ja osećam da je ovo nešto što je apsolutno neophodno. Jedan sat meditacije se očekuje od svih koji slede naš put.

Možda ćeš reći da ne možeš da meditiraš svakog dana, ili da ne meditiraš dobro, ali molim te, pokušaj. Ne jedeš svakog dana veoma ukusnu hranu, ali nešto svakako jedeš, jer osećaš potrebu za hranom, da bi telo moglo da funkcioniše. Molim te da osetiš da je u duhovnom životu takođe neophodno da hraniš dušu, da hraniš unutrašnje biće. To što ne možeš da svakog dana duboko meditiraš, ne znači da treba da prestaneš da meditiraš. Molim te, pokušaj da u unutrašnjem životu osetiš unutrašnju potrebu tvoje duše. Molim te, meditiraj svakog dana, čak i ako nekih dana osećaš da ti je u srcu pustoš. Svi tragaoci na našem putu treba da meditiraju bar jedan sat dnevno. To može da se podeli na četiri puta po petnaest minuta dnevno, ili pola sata ujutru pola sata uveče. Ako ne radite tako, nećete moći da značajnije napredujete.