Pitanje: Kako možemo da te volimo a da ti ne postavljamo zahteve?

Šri Činmoj: Kada dete stoji kraj oca, a otac počne da broji novac, on će reći detetu: „Sve je ovo tvoj novac, ali ako ga sada dobiješ, nećeš moći da ga na pravi način upotrebiš“. Ali dete je zadovoljno jednim centom ili novčićem koji dobija od svog oca. Zahtev se javlja jedino kada osećamo da nećemo dobiti ono što nam je potrebno ili što želimo, kad osećamo da će to otići nekom drugom. Dete zna da će mu otac jednom dati sve što ima kada za to dođe vreme. Kada otac zadržava za sebe novac, dete ne postavlja zahteve. Kada ono čuje da je sve to njegov novac, zadovoljno je novčićem koji ima.

Ja sam vaš duhovni otac i dajem vam bezgranični Mir, Svetlost i Blaženstvo. Vi zahtevate jer osećate da sve to odlazi nekom drugom, da će neko drugi prigrabiti moje duhovno blago. Ali duhovni Učitelj, ako je pravi duhovni Učitelj, ima Mir, Svetlost i Blaženstvo u neograničenoj meri. Te stvari se nikada ne mogu umanjiti, bez obzira koliko on daje nekom drugom. Treba da osetiš da ćeš neizostavno dobiti duhovne osobine koje želiš kada za to dođe vreme.

Ako se trudiš da forsiraš stvari, to je ozbiljna greška. Forsiranjem stvari ne možeš da ubrzaš Božji Čas. Ti ćeš dati sve od sebe; težićeš najiskrenije što možeš, ali će čas tvog ispunjenja odrediti Bog, a ne ti ili ja. Mi ne možemo da odredimo taj čas. Ako Bog želi da ti ja dam ostvarenje sutra, onda ćeš ga sutra i dobiti. Ali ako On želi da imaš ostvarenje za četiri godine, tada moraš da čekaš. Ako je neko drugi postigao ostvarenje Boga, to ne znači da ga i ti možeš odmah dobiti. Nema sumnje da ćeš na kraju dobiti sve, ali ako to budeš zahtevao od Boga, time ćeš samo usporiti svoj napredak. Možeš da imaš potpuno poverenju u Svevišnjeg da će ti dati sve kada za to dođe vreme. Ako želiš da ubrzaš dolazak tog časa svojim ličnim vitalnim zahtevima, žao mi je što moram da ti kažem, to će biti potpuni promašaj. U tom slučaju ćeš sam postati odgovoran za svoj život. A kada ne zahtevaš, Bog je odgovoran za tvoj život.