Pitanje: Da li je loše jesti odmah nakon meditacije?

Šri Činmoj: Da. Potrebno je bar pola sata da bi ste asimilirali vaša postignuća – duhovne misli, ideje, osećanja i vizije koje ste imali tokom meditacije. Tada ćete ono što ste asimilirali ispoljiti u vašem spoljašnjem životu. Kada meditirate, vi uzimate unutrašnju hranu – Mir, Svetlost i Blaženstvo. Zatim, kada pogledate u nekoga ili neko pogleda u vas, odmah i on dobija ovu hranu. Samo što će vas pogledati, odmah će dobiti ovu hranu. Jednostavno, gledajući u vas njegove oči će pojesti nešto od ove hrane.

Zato, molim vas, pokušajte da odmorite pola sata nakon meditacije – pre nego što jedete. Takođe, ako želite da meditirate nakon jela, molim vas sačekajte bar dva i po sata. Inače će vaši nervi postati teški: tri glavna kanala suptilnog tela — ida, pingala i sushumna — će veoma teško dozvoliti kosmičkoj energiji da prolazi kroz njih.

A sa druge strane, ako ste veoma gladni kada je vreme za meditaciju, onda, molim vas, pojedite nešto lagano. Inače će glad odigrati ulogu majmuna u vama, štipaće vas sve vreme. Sećam se jednog događaja u Indiji. Jedan mladić je uvek dolazio gladan da vidi svog Učitelja. Bio je jako siromašan i nije imao da jede, zato je uvek bio gladan i nikada nije mogao da meditira dobro. Njegov Učitelj je to primetio i uvek je imao ekspandirani pririnač za ovog učenika. Učitelj bi mu dao dve ili tri šake pirinča a zatim bi učenik meditirao. Svi drugi učenici su ovim bili iznenađeni, zato što oni ništa nisu dobijali od svog Učitelja. Jednog dana je Učitelj morao da im kaže: „Svi vi dolazite iz bogatih porodica i svi vi dolazite siti. Ali, ovaj siroti mladić trčeći dolazi ovde i ja vidim da je gladan. Zato ga prvo nahranim, a zatim on dobro meditira.“