Pitanje: Da li je neduhovno kada se neko trudi da unapredi fizičku lepotu?

Šri Činmoj: Ako misliš na stavljanje sve moguće šminke, tada da, to je neduhovno. Ali, ako se neko ne tušira ili tri nedelje ne pere kosu, a onda počne da se tušira i pere kosu svakog dana, to doprinosi njegovoj fizičkoj lepoti na veoma duhovan način. Ako se očešljate, ako nosite čistu odeću, tada to doprinosi vašoj lepoti.

Možda ćete reći: „Ako se ne okupam ili ne očešljam, kakvo pravo ti imaš da se žališ?“ Ali, ja imam svako pravo, jer ako si prljav i neuredan, tada ti za mene predstavljaš ružnoću. Kakvo pravo imaš da unosiš ružnoću u moj život? Kada ljudi sa ulice nisu okupani, oni će reći: „To je naše telo.“ Ali, ako je to njihovo telo, onda treba da ostanu u svojoj sobi. Ne treba da izlaze napolje. Ako to urade, oni nesvesno ili namerno truju naše oči. Mi pokušavamo da budemo normalni i prirodni, ali se oni ponašaju kao nenormalna stvorenja. Oni lutaju kao divlje životinje i ne možemo da nađemo nikakvu lepotu u njima koju bismo cenili. Drugi pate zbog njihove neurednosti i ružnoće. Ta niža svest koju oni otelovljuju ne ostaje sa njima; ona odmah ulazi u nas.

Dobro je da prijtano izgledaš, ali nemoj činiti ništa što nije normalno ili prirodno. Ako želiš da stavljaš svaku vrstu šminke, to će biti strašna greška. Ali ako možeš da budeš čista i prijatna i da telo uvek održavaš u čistoj svesti, ako možeš da um držiš tihim, smirenim i iskrenim, ako je tvoj vital dinamičan, a ne agresivan, tada se automatski i tvoje lice menja. Ako telo nije letargično, već aktivno i spremno da služi, ako je telesna svest probuđena, tada se lice automatski menja. Ima mnogo duhovnih stvari koje se mogu uraditi da bi neko bio lepši na prirodan i normalan način. Unutrašnjost stalno usavršava spoljašnjost. Ako želiš da unaprediš fizičku lepotu, tada to uradi na način koji će biti i od pomoći tvom duhovnom životu.