Pitanje: Kako biste definisali krajnju Istinu?

Šri Činmoj: U svetu uma, mi osećamo da ćemo imati krajnju istinu u terminima uma ako steknemo doktorat. Ali, kad steknemo doktorat, ako smo iskreni, mi osećamo da je to tek početak, polazna tačka za jedno šire, dublje znanje. Ako je čovek iskren, čak i kad stekne svoju titulu, on će osećati da postoje milioni stvari koje ne zna čak ni na spoljašnjem planu, da ne govodimo o unutrašnjem planu.

Krajnja istina se ne definiše, ne možemo je definisati. Krajnja Istina, poput krajnjeg Cilja, stalno nadilazi sopstvenu visinu. Kao što nema kraja našem napretku, nema kraja našim dostignućima, isto tako ni krajnja Istina nema kraja. Ono što mi postižemo na našem večnom putovanju ka Bogu je iskustvo stalno prevazilazeće Istine.

Krajnja Istina je poput ostvarenja Boga. Ostvarenje nekog Učitelja koji je usavršavao to ostvarenje tokom nekoliko života na zemlji biće beskrajno više od ostvarenja nekog Učitelja koji je to ostvarenje postigao juče.

U duhovnom životu, krajnja Istina ili krajnji Cilj su samo najdalji horizont današnje vizije. To što možemo da vidimo sa mesta na kojem stojimo je za nas krajnja Istina, pa se trudimo da stignemo tamo. Ali što se više bližimo Cilju, to dalje od njega možemo da vidimo. Isprva mi mislimo da je krajnja Istina postati nerazdvojno jedno sa Bogom. Ali, kad zaista postanemo nerazdvojno jedno sa Bogom, vidimo da možemo da odemo i mnogo dalje ako hoćemo. Treba da postanemo svesni i duhovni instrumenti, božanski instrumenti Boga. Ostvarenje Boga je samo polazna tačka za otkrovenje Boga, koje nas vodi na jedan viši nivo. Potom dolazi ispoljavanje Boga, koje se, opet, može beskrajno proširivati.

Današnja krajnja Istina za tragaoca može biti dostizanje božanskog Mira, Svetlosti i Blaženstva. Ali, kad jednom dobije te osobine u izobilju, on hoće da ih ima u beskrajnoj meri. U beskonačnosti nema granica, postoji samo beskonačno prevazilaženje. U duhovnom životu, ono što je Krajnje nikad nije nešto finalno, neko fiksirano mesto, zato što unutrašnji nagon uvek hoće da nadmašuje i da ide preko, preko, preko. Krajnja Istina današnjice je polazna tačka za drugu, višu Istinu sutrašnjice. A prekosutra ta nova Istina postaje polazna tačka za ostvarenje neke još više Istine. Taj proces je ono što se događa Bogu u Njegovom sopstvenom Životu. Bog je stvorio svet, i On Sam stalno evoluira sve više u nama i pomoću nas. U procesu evolucije mi ne možemo da kažemo kakav će biti kraj.