Pitanje: Kako možemo da naučimo da meditiramo? Ja verujem u Boga, ali mi je veoma teško da meditiram.

Šri Činmoj: Najbolji način da naučite da meditirate je da se povežete sa ljudima koji već neko vreme meditiraju. Oni nisu u poziciji da Vas uče, daleko od toga. Ali, oni jesu u poziciji da Vas inspirišu. Ako imate prijatelje koji znaju da meditiraje, samo sedite kraj njih dok meditiraju. Nesvesno, Vaše unutrašnje biće će moći da od njih uzme određenu meditativnu moć. Vi od njih ništa ne kradete, već Vaše unutrašnje biće prima pomoć od njih bez Vašeg spoljašnjeg znanja. Ako želite da Vas vodi neki duhovni Učitelj, sam pogled tog Učitelja će Vas u tišini učiti kako da meditirate. Učitelj ne mora da spolja objašnjava kako se meditira ili da Vam daje neki određeni oblik meditacije ili mantru. On će naprosto meditirati na Vas i iznutra Vas učiti da meditirate. Vaša duša će ući u Učiteljevu dušu i od njegove duše će Vam preneti poruku, znanje, kako treba da meditirate.

Ja sam veoma malom broju učenika spolja dao neki specifičan oblik meditacije. Ali, imam stotine učenika i većina njih zna da meditira. Kako su naučili? Kad meditiram u centrima, ili na javnim skupovima, oni vide i osećanju nešto u meni. A šta je, zapravo, to što vidi? Njihove duše. Njihove duše ulaze u moju dušu i uče od moje duše, a potom sa tom mudrošću duše uče učenike da meditiraju. Svi pravi duhovni Učitelji u tišini poučavaju svoje učenike i poštovaoce meditaciji. Kad pravi duhovni Učitelj meditira, Mir, Svetlost i Blaženstvo se spuštaju odozgo i ulaze u iskrene tragaoce. Oni onda automatski iznutra uče kako da meditiraju.

Lakše je učiti da meditirate ako imate Učitelja, zato što dobijate dodatnu pomoć od Učiteljeve svesne brige. Ali, ako nećete da sledite neki određeni put ili nećete da budete pod vođstvom nekog duhovnog Učitelja, ako samo hoćete da naučite da malo meditirate i tragate za ostvarenjem Boga, onda je najbolje da se povežete sa duhovnim ljudima u koje imate vere. Oni će Vam pomoći nesvesno. To Vas, međutim, neće odvesti vašem Cilju. Naučićete da hodate, ali nećete moći da hodate brzo. Nećete moći da trčite brzo, brže, najbrže prema svom cilju. Za to će vam trebati više lekcije, unutrašnje i dublje lekcije, od nekog duhovnog Učitelja.