Pitanje: Kako da duhovni tragaoci koji rade u Ujedinjenim nacijama navedu druge zaposlene da osete da su molitva i meditacija konkretni načini da se rešavaju svetski problemi?

Šri Činmoj: Ti imaš kolege u svom odseku i oni razgovaraju sa tobom svakog dana. Onih dana kad meditiraš oni vide u tebi nešto potpuno drugačije nego onih dana kada ne meditiraš. Ako si postigao nešto u svojoj meditaciji, oni će sigurno videti nešto prijatno, umirujuće, lepo, jasno i prosvetljujuće. Dakle, što je viša i dublja tvoja meditacija, to će više zračiti tvoje lice i tvoje spoljašnje biće. Kad tvoje biće zrači, tvoji prijatelji i kolege će videti nešto potpuno drugačije. Istovremeno, oni će osetiti nešto blisko, iako ne znaju šta je to. Zašto blisko? Zato što svi mi potičemo od istog Izvora. Oni nisu otkrili tu tajnu, dok si je ti otkrio. Ti si se trudio, ti si praktikovao meditaciju. Oni to još nisu praktikovali, ali će praktikovati. Tvoj primer – ne samo tvoj primer, već samo tvoje prisustvo – će ih inspirisati.

Ovde, na Zemlji, nije uspostavljeno jedinstvo. Jedinstvo se ne može uspostaviti na običnom ljudskom nivou gde ima strepnje, brige, straha i sumnje – ukoliko ne težiš. Ako težiš, tvoje unutrašnje biće sve vreme deluje poput magneta. Ono nastoji da vidi ima li nekog koga može da nazove svojim. Zato, ako neko sedi kraj tebe sa božanskom radošću, božanskom ljubavlju, božanskim mirom, naravno da će onda magnet koji imaš u sebi privući te božanske osobine od njega. A opet, ako kraj tebe sedi neka netežeća osoba, koja se predala svetovnom životu i svetovnom iskušenju, smesta ćeš osetiti neku vrstu uznemirenostii u sopstvenom biću.

Spolja ne moraš da drugima ponavljaš stotinama puta kako si promenio svoj život i šta možeš da učiniš za njih. To možeš da im kažeš ponekad, ali od toga gotovo da neće biti koristi. Ali, oni će te videti tokom dva različita dana: jednog dana kad nisi meditirao dobro i drugog dana nakon što si imao dobru meditaciju. Onog dana kad si dobro meditirao, videće ogromnu promenu u tebi. Probaće da doznaju šta te čini jednog dana božanskim, a šta te drugog dana čini nebožanskim. Šta je to što oni žele da imaju od tebe kad meditiraš i šta je ono što ne žele od tebe kad ne meditiraš? Ono što ne žele je tama i neznanje. Ono što žele je božanstvenost koja izlazi na površinu i nastoji da prosvetli osobe i stvari oko tebe.