Pitanje: Ako volimo svoju zemlju, ali živimo na drugom mestu, kako da služimo svojoj zemlji?

Šri Činmoj: Ako ste geografski odvojeni od svoje zemlje, možete da ponudite dobru volju duši svoje zemlje. Vi ste iz Južne Afrike. Da li mislte da Vaša dobra volja, Vaša ljubav, Vaša brižnost u unutrašnjem svetu ne ulaze u dušu Južne Afrike? Kad je majka u Indiji, a njen sin u Americi i radi u nekoj kancelariji, čim primi pismo od svoje majke, celo njegovo lice se promeni, čitava njegova svest se promeni. On pliva u moru nežnosti i ljubavi svoje majke. Odmah u njegovom srcu počne da raste zahvalnost; on postaje sama zahvalnost. Pa čak i da ne primi pismo, koliko puta svest njegove majke uđe u njega kada ona misli na njega sa svojom bezgraničnom ljubavlju i brižnošću? Majka može biti daleko i baviti se raznim stvarima, ali ona stalno oseća prisustvo svog sina u sebi.

Ako zaista volite svoju zemlju onako kako sin voli svoju majku, geografski Vi možete biti veoma daleko, ali, duhovno, Vaša majka-zemlja može da bude u vama i Vi možete da budete u svojoj majci-zemlji. To osećanje nije iluzija ili proizvod mašte. Daleko od toga. Iz unutrašnjeg sveta Vi ste došli u spoljašnji svet. Kad gajite neku božansku misao, svet je božanski. Kad gajite neku nebožansku misao, svet je nebožanski. Čim Vam se javi neka božanska misao i zadržite je, sigurno ćete osetiti svoje postojanje u svetu. Čim pomislite na ljubav svoje majke i brigu za nju, smesta stvarate svoj božanski svet. A u tom svetu osećate postojanje svoje najdraže majke. A kad Vaša majka misli na Vas sa svom svojom nežnoću, ljubavlju, brižnošću i blagoslovima, ona smesta stvara svoj svet da biste Vi bili u njenom srcu.

Nije važna spoljašnja lokacija, već unutrašnji osećaj. Gde ima prave brižnosti, gde ima prave ljubavi, tu vlada povezanost jedinstva, nerazdvojnog jedinstva. Sin može živeti u bilo kojem delu sveta, a majka u bilo kojem drugom, ali se veza jedinstva koja je u njihovim srcima može osetiti i upotrebiti u svakom trenutku. Majka će videti ispunjenje svog postojanja u svom sinu, ma gde da je. A sin će osetiti svoj uspeh, svoj napredak, i smisao i svrhu svog života u svojoj majci.