Pitanje: Postoji toliko mnogo duhovnih staza i mnogo duhovnih učitelja. Kako neko shvati koji je pravi?

Šri Činmoj: To je stvar unutrašnjeg osećaja i unutrašnje naklonosti neke osobe. U našem spoljnom životu ima mnogo škola, ali pojedinac ide samo u jednu školu. Ovde u Minesoti i susednim državama ima na stotine univerziteta. Ali neki ljudi koji ovde žive odlaze u Njujork da studiraju, i obrnuto. Zašto neko više voli njujorški univerzitet od Minesota univerziteta? Iz nekog razloga više mu se sviđa. Postoje različite škole i različiti profesori, ali nekom pojedincu sigurno će se svideti jedan određeni univerzitet više nego neki drugi. Čitao je o tom univerzitetu, ili ima unutrašnji osećaj da je bolji. Izbor je na njemu.

U unutrašnjem životu postoji lak način, uverljivi način, da saznaš ko je tvoj Učitelj. Samo uzmi parče papira i napiši imena duhovnih Učitelja koje si video ili o kojima si čitao ili samo čuo. Možda su ovde u Americi ili negde drugde. Dok pišeš ime nekog Učitelja, sedam puta naglas ponovi njegovo ime najduševnije, stavljajući desni dlan na svoje srce. Pokušaj da osetiš vibraciju koju dobijaš od njega. Sada ti sam postaješ učitelj. Ako ne osećaš vibraciju, daj mu nulu. Ponovi ovaj postupak, dajući ocenu za svakog Učitelja. Ako dobiješ neku vibraciju, daj mu ocenu koju osećaš da zaslužuje.

Ti si sudija. Ti si taj koji će nekome ponuditi svoj život, a ti ne možeš da budeš budala. Kada ćeš nekome da posvetiš ceo svoj život, ne želiš da postaneš učenik tog Učitelja samo zato što ga je neka osoba koju poznaješ prihvatila kao svog Učitelja, ili samo zato što on ima hiljade učenika. Sa druge strane, ako Učitelj ima samo nekoliko učenika, ne treba da ideš kod njega ni samo iz tog razloga. Sve je to Božija igra. Bog je dao nekim Učiteljima hiljade i hiljade učenika, a drugima On je dao vrlo malo. Bog kaže jednom Učitelju da mora da bude veoma selektivan, i Bog kaže nekom drugom Učitelju da prihvati bilo koga ko dođe k njemu.

Bog ti je dao priliku da načiniš izbor. Nastavi da zapisuješ imena Učitelja i ponavljaj naglas njihova imena. Ako dobiješ intenzivnu vibraciju i stvarno unutrašnje ushićenje, osećanje ekstaze od jednog imena, onda daj tom Učitelju 80 ili 90 ili čak više. Ali ako dobiješ samo dobru vibraciju a ne unutrašnje ushićenje, onda mu daj 40 ili 50. Ako niko od Učitelja koje znaš nije namenjen da bude tvoj Učitelj, nećeš dobiti to unutrašnje ushićenje ni od jednog od njih. Možda još ne znaš ime tvog Učitelja. Ali u Indiji kažemo, „Kad je učenik spreman, Učitelj će sigurno doći.“ Ako si stvarno spreman za Učitelja, onda želim da kažem da je tvoj Učitelj dostupan. On može da bude u najdaljem kraju planete, u Indiji ili negde drugde. Ali sigurno ćeš ga pronaći.

Ako prihvatiš nekog Učitelja, njegova staza postaje tvoja. Ne možeš da budeš na dva broda u isto vreme. Ako držiš jednu nogu na jednom brodu a drugu nogu na drugom brodu, polomićeš noge. Svaki Učitelj je u pravu na svoj sopstveni način. Svaki kormilar će te odvesti do suđenog Cilja. Moraš znati da je Cilj isti, ali putevi možda nisu i ne mogu biti iste dužine. Mnogi putevi vode u Rim, ali videćeš da će te jedan put odvesti tamo pre nego ostali. U duhovnom životu, taj put, ta staza, je staza Ljubavi. Put znanja, mudrosti i intelekta će te dovesti do tvog Cilja, bez sumnje, ali to će biti dug, spor proces.

Sad molim te izvini . Odgovorio sam na tvoje pitanje i prešao na druge detalje. Da se vratim tvom pitanju, želim da kažem da će ti samo ime tvog duhovnog Učitelja odmah dati beskrajnu radost. Imam prilično mnogo učenika koji su samo čuli moje ime preko telefona ili negde drugde a zatim su došli kod mene. Bog zna šta su njihove potrebe i šalje ih kod pravog Učitelja ako su iskreni u svom unutrašnjem plaču. Ime osobe koja će biti tvoj Učitelj daće ti božansku vibraciju, unutrašnje ushićenje, zato što ćeš imati snažan unutrašnji afinitet prema njemu. Možda nisi pročitao nijednu knjigu od njega, možda ne znaš gotovo ništa o njegovom spoljašnjem ili unutrašnjem životu, ali njegovo ime će kao mantra delovati na tebe, jer pre ili kasnije on će biti tvoj unutrašnji Pilot. Tvoj unutrašnji vapaj već je stigao do srca tvoga Učitelja. U spoljašnjem životu, onog trenutka kada dođe do tebe njegovo ime, osetićeš čarobno unutrašnje ushićenje i srce će ti biti ganuto.