Bog i ja8

Dobro veče. Sestre i braćo, znajmo da je dobro jutro Božje jutro, a dobro veče Božje veče. Dobar dan je dan čoveka, a laka noć je čovečija noć. Božje jutro i veče govore čoveku: „Ne radimo ništa osim što mislimo na tebe. Čovek dan i noć govori Bogu: „Ne možemo ništa drugo nego da se molimo Tebi.

Bog i ja. Bog je moj Otac. Bog je moja Majka. To znam. Isto tako, uvek znam i šta mi je činiti.

Kada kažem da znam šta da radim, bojim se da ćete me pogrešno razumeti. Sva je mogućnost da sumnjate u moju iskrenost.

Dopustite mi da pokušam da se odbranim. Dopustite da vam otkrijem svoju najintimniju tajnu: “Ja znam šta treba da učinim upravo zato što Bog to čini za mene.” Možete me zatim upitati zašto Bog sve čini za mene, a ne čini za vas. Zato što je pristrasan? Bog sigurno nije pristrasan. On je sve drugo, samo ne to.

Znam šta da radim, jer Bog to radi za mene. Znam da ništa ne radim i ne mogu ništa. Bog je Delatelj. Bog je Akcija. Bog je njegov Plod. Moj život je Večno Iskustvo Boga.

Na nesreću, postoji mala razlika između vašeg pristupa Bogu i mog pristupa Bogu. Sećate li se šta je Sin Božiji rekao čovečanstvu? Rekao je: “Ja i moj Otac smo jedno.” Ja verujem u Sina Božijeg i pokušavam da živim ovu istinu. Takođe, verujem i u vedske proroke drevne prošlosti Indije. Oni su rekli, “Brahmasmi" — “Ja sam Braman, Jedan jedini.” Isto tako, ja bezuslovno verujem i u učenja Šri Krišne koja sam naučio iz Njegove Bagavat Gite, Nebeske Pesme. “Čoveka čini njegova vera. Šta god da je njegova vera, to je i on sam.”

Znam da se Bog može videti. Znam da se Bog može osetiti. Znam da se Bog može ostvariti. Znam da će svako ljudsko biće, bez izuzetka, izrasti u Božiju Transcendentalnu Viziju i Njegovu Apsolutnu Stvarnost.

Skloni ste da gajite neke čudne ideje u najvećim dubinama svog srca. Pre svega, pričinjava vam radost da govorite svetu da Bog ne postoji i da ne može postojati. Čak i kada osetite da Bog postoji, govorite onima koji su vam dragi i bliski da Bog postoji samo za njih i za druge, ali ne i za vas. Sa svekolikim neznanjem na raspolaganju, objavljujete da Bogu nije stalo do vas. Osećate da je Bog strašno ljut na vas jer ste pre deset godina izrekli užasnu laž, ili nekog prevarili na ulici. Siroti Bog, kao da nema pametnijeg posla nego da se ljuti na vas i da vas nemilosrdno kažnjava!

Verovali ili ne, kažem vam da Bog hoće da učini mnogo, mnogo značajnih stvari sa vašim životom. Život koji vam pripada vam ne znači ništa, savršena je nula. Bogu je vaš život sve, preciznije rečeno, Njegovo sve. Vi ste Njegov neuporedivi Ponos. Vi ste Njegov jedini San. Vi ste Njegova jedina Stvarnost. Sa vama On peva Pesmu Besmrtnosti. U vama On vidi utelovljenje Svog Postojanja-Svesti-Blaženstva. Za vas i samo za vas On postoji u Večnosti. On vas oblikuje. On vas izgrađuje. On vas vodi. On vas preobražava u Svoju Sliku, u Svoj Život večno prevazilazećeg Onostranog.

Dragi studenti, dragi profesori, drage sestre i draga braćo, sada ste na istom brodu sa mnom. Zapevajmo zajedno: “Znam šta mi je činiti, jer Bog to čini za mene.”

Dopustite da vam otpevam još jednu pesmu i nadam se da ćete je i vi uskoro svi naučiti. Ova pesma mi kazuje šta da pričam i čemu da težim:

Vodi me od nestvarnog ka Stvarnom.
Vodi me iz tame u Svetlost.
Vodi me iz smrti u Besmrtnost.


EL 8. Brandeis University, Waltham, Massachusetts, 16 March 1969.