Pitanje: Kako da naučimo da meditiramo? Ja verujem u Boga, ali mi je teško da meditiram.

Šri Činmoj: Najbolji način da naučoš da meditiraš je da se družiš sa ljudima koji već neko vreme meditiraju. Ti ljudi nisu u stanju da te uče, ali su u stanju da te inspirišu. Ako imaš neke prijatelje koji znaju da meditiraju, jednostavno sedi pored njih dok meditiraju. Tvoje unutrašnje biće će nesvesno moći da uzme od njih nešto meditativne moći. Ti od njih ništa ne kradeš, ali tvoje unutrašnje biće prima pomoć od njih, a da to spolja ne znaš.

Ako hoćeš da te vodi neki duhovni Učitelj, onda će te Učiteljev pogled u tišini naučiti da meditiraš. Učitelj ne mora da ti spolja objašnjava kako da meditiraš ili da ti daje neki poseban oblik meditacije ili neku mantru. On će jednostavno meditirati na tebe i iznutra te naučiti da meditiraš. Tvoja duša će ući u Učiteljevu dušu i preneti poruku od njegove duše, znanje o tome kako bi trebalo da meditiraš.

Spolja sam veoma malom broju učenika dao neki poseban način meditacije. Ali, ja imam nekoliko stotina učenika, a većina zna da meditira. Kako oni uče? Kad meditiram u Centrima ili na javnim meditacijama, oni vide i osećaju nešto u meni. A u stvari, koji njihov deo to vidi? Njihove duše. Njihove duše ulaze u moju dušu i uče od moje duše, a potom, sa tom mudrošću, pokazuju učenicima kako da meditiraju. Svi pravi duhovni Učitelji u tišini poučavaju svoje učenike i poštovaoce meditaciji. Kad jedan pravi duhovni Učitelj meditira, Mir, Svetlost i Blaženstvo se spuštaju odozgo i ulaze u iskrenog tragaoca. On onda automatski iznutra uči kako da meditira.

Ako imaš Učitelja, lakše ti je da naučiš da meditiraš, jer ti je Učiteljeva svesna Brižnost dodatna pomoć. Ali, ako ne želiš da slediš neku posebnu stazu, ili ako ne želiš da te vodi neki duhovni Učitelj, ako samo hoćeš da naučiš kako da malo meditiraš, a ne da stekneš ostvarenje Boga, onda je najbolje da se družiš sa duhovnim ljudima u koje imaš vere. I nesvesno, oni će ti pomoći. Ali, taj korak te neće odvesti Cilju. Naučićeš da hodaš, ali nećeš moći da hodaš brzo. Nećeš biti u stanju da trčiš brzo, brže, najbrže prema svom Cilju. Za to će ti biti potrebne više lekcije, unutrašnje i dublje lekcije od nekog duhovnog Učitelja.