Pitanje: Kakav stav bi trebalo da imamo prema lošim stvarima koje smo učinili ranije? Kakav je tvoj pogled na osećaj krivice?

Šri Činmoj: Trebalo bi da osetite da je prošlost pokopana u tami zaborava. Ako stalno gajite osećaj krivice kad uradite nešto loše, vi ste iskreni, ali tu puka iskrenost ne pomaže. Da, učinili ste nešto loše, ali time što mislite o svojoj grešci i osećate se krivim ne stičete ni svetlost ni mudrost. Ako ste učinili nešto što nije ispravno, od ovog trenutka ćete postati rešeni da učinite ispravnu stvar, božansku stvar. Ovaj minut ste iskoristili u loše svrhe. Sada naredni minut upotrebite u dobre svrhe. Ako to učinite, ne misleći o prethodnom minutu kada ste učinili nešto loše, šta će se desiti? Vaša pozitivna snaga, ta snaga volje koju ste upotrebili da učinite pravu stvar, imaće punu moć. Ali, ako mislite o prethodnom minutu sa osećajem kriice dok u ovom trenutku činite ispravnu stvar, pola vaše snage će se opet izgubiti u tami, a samo će druga polovina biti upotrebljena za ispravno delovanje.

Ako zadržavate ili stalno razmišljate o svojim nedelima, vi nesvesno pojačavate svoj osećaj krivice. Trebalo bi da osetite: «Ako sam učinio nešto pogrešno, spreman sam da se sa tim suočim. Ja jesam učinio nešto pogrešno, ali sam u stanju da učinim ispravnu stvar». Usmeravanjem sve svoje pažnje na ispravnu stvar, vi uvećavate svoju pozitivnu snagu.

Osećaj krivice, stalno osećanje prebacivanja sebi, na nesreću, preovladava svuda na Zapadu. Ako je moj izvor Bog, Apsolutna Beskrajna Svetlost, onda se jednog dana moram vratiti mom Izvoru. Tokom mog boravka na zemlji, na nesreću, stekao sam neka nezdrava, netežeća i razorna iskustva. Sada hoću da ta nesrećna iskustva izbrišem iz svog života. Da bih to učinio, moram da se koncentrišem jedino na ispravne stvari, na božanske stvari, stvari koje će me ispuniti, a ne na stvari koje su mi stajale na putu.