Pitanje: Mene zanima fizičko, posebno kod žena. Izgleda kao da naše emocije polude ponekad, i onda imamo duhovnu krizu.

Šri Činmoj: Sada ću ti objasniti kako možeš da se pozabaviš svojim problemima. Kad god se u unutrašnjem svetu pojavi bilo koji problem, bilo fizički, mentalni ili emotivni, zapiši koliko sam ti se puta nasmešio i koliko puta si se ti nasmešila meni. Ti si oko trideset godina na stazi, recimo – trideset ili četrdeset godina. Koliko sam ti se puta nasmešio od sveg srca! Kada ti se moćno osmehnem, ja tada imam Univerzalnu Svest. Ako ti pružim pravi osmeh, sladak, simaptičan osmeh, u tom osmehu imam lepotu i miris čitavog univerzuma. Ja se hvalim! Lepota i miris čitavog univerzuma su u mom osmehu.

Seti se koliko puta sam ti se osmehnuo! I seti se, kada si se ti meni osmehivala, davala si mi ceo svet, čitav svet. Kada se osmehuješ, ceniću tvoj osmeh, onaj osmeh koji si mi dala na tri ili četiri sekunde, više od miliona i milijardi dolara. Ja ću ceniti tvoj osmeh mnogo više od ogromne količine novca, jer si sa tim osmehom sve dala. Priča o privlačnosti i odbojnosti! Ako u tom trenutku zatražim od tebe da uradiš nešto teško, ti ćeš to odmah uraditi jer si postala neodvojivo jedno sa mnom. Ako ti kažem da u tom trenutku potrčiš, ti ćeš trčati miljama. Šta god želim da uradiš, bilo šta što sam od tebe tražio godinama, ti ćeš tada to uraditi. Um neće reći: „O, ne, srce to može da uradi, ali ja ne mogu“.

Kada mi darujete osmeh, tim osmehom dajete celo svoje postojanje. Sve božansko koje imate odlazi u vaše telo, vital, um i srce. Ako se malo osmehnete, taj osmeh nosi sve božansko u vašem srcu, umu, vitalu i telu. Dakle, vidite šta osmeh može da postigne!

Ono što je Majka Tereza rekla o osmehu bilo je tako tačno. On je rekla da osmeh osvaja svet! Kada se malo, nedužno dete smeši svojim roditeljima, oni zaboravljaju na ostatak sveta. A opet, kada dete dobije osmeh od majke ili od oca, njemu više ništa nije potrebno. Svet nije ništa u poređenju sa osmesima.

Sada se vraćam na suštinu. Kada patiš, ako imaš napad depresije, frustracije ili nečeg sličnog, seti se tih dana. Samo zapiši: „Pre tri godine mi se Guru nasmešio“. Onda se vrati u taj trenutak. Upotrebi maštu na pet sekundi ili pet minuta. Tada to postane stvarnost. Osmehnuo sam ti se na našem teniskom terenu, ili na proslavi, ili u mojoj kući, ili na ulici ili u UN. Ništa ne može biti jače od tvog osmeha i mog osmeha.

I seti se kada si se ti meni osmehnula, ne samo kada sam se ja tebi osmehnuo. Kada mi se osmehneš, nestaju sve loše sile koje postoje van tebe, sve loše sile koje osećaš između tebe i mene i sve loše sile koje koje su u tebi. Ništa ne može biti jače od tvog osmeha i mog osmeha. Kada se setiš ovih osmeha, odmah dobijaš snagu deset lavova da pobediš tvoju frustraciju, depresiju i sve sile koje su te napale.

Pokušaj, počni još danas! Može da bude teško, jer ponekad ne želiš da budeš izlečena. Neki Učitelji kažu svojim učenicima: „Ne mogu vas izlečiti jer vi ne želite da budete izlečeni“.