Pitanje: Postoje neki putevi koji govore o cilju kao prosvetljenju, a postoje i drugi putevi koji govore o cilju kao o ostvarenju Boga. Koja je razlika između prosvetljenja i bogospoznaje?

Šri Činmoj: Potpuno prosvetljenje, potpuno i sveobuhvatno prosvetljenje je bogoostvarenje. Ali ponekad, kada je tragalac u svojoj najvišoj meditaciji, on dobija neku vrstu unutrašnjeg prosvetljenja ili prosvetljenja, i na pola sata ili sat osvetljava se celo njegovo biće, celokupno njegovo postojanje. Ali onda, posle sat-dva, on postane onaj isti stari; on ponovo postaje žrtva želja i nebožanskih osobina. Prosvetljenje se dogodilo, ali to nije transcendentalno prosvetljenje koje se dogodilo u slučaju Bude i drugih duhovnih učitelja. Ta vrsta sveispunjujućeg, sveobuhvatnog prosvetljenja je ekvivalent spoznaji Boga. Ostvarenje Boga znači stalno i večno prosvetljenje, Transcendentalno Prosvetljenje. Kada dobijemo bogospoznaju, automatski se dešava beskonačno prosvetljenje u našem spoljašnjem i unutrašnjem postojanju.

Prosvetljenje o kome se govori ovde na Zapadu, a takođe i u Japanu, samo je privremeni prasak svetlosti u svesti koja teži. Posle kratkog vremena bledi u beznačajnost, jer u njemu nema trajne stvarnosti. Trajnu stvarnost dobijamo samo uz konstantno, večno i Transcendentalno Prosvetljenje, koje je Bogoostvarenje.

Ponekad kada govorimo o prosvetljenju, mislimo da smo bili u mraku u vezi sa određenom temom mnogo godina i sada imamo unutrašnju mudrost, ili je sada to određeno mesto u našoj svesti prosvetljeno. Ali ovo je samo iskra bezgraničnog prosvetljenja, i to mala iskra koju ne možemo nazvati bogospoznajom.