Pitanje: Da li je realizacija prilično uobičajeno iskustvo u svakoj generaciji ljudskih bića? U Indiji, na primer, ima li mnogo ostvarenih duhovnih Učitelja?

Šri Činmoj: Na Zemlji postoje milioni i milijarde ljudi, ali samo mali broj njih je stvarno ostvaren. Ako mislite da na Zemlji postoje stotine duhovno ostvarenih ljudi, onda se varate. Svet je prilično velik, ali kada su u pitanju istinski ostvarene ličnosti, onda želim da kažem da ih je na Zemlji trenutno samo deset ili dvanaest. Postoje neki svamiji i učitelji koji su meditirali i iskreno praktikovali jogu deset ili petnaest godina, i koji su daleko superiorniji od svojih učenika, ali koji zapravo nisu Bogo-ostvarene duše. Za podučavanje početnika nije potrebno dostići najviše, kao što nije potrebna magistarska diploma za podučavanje u vrtiću. Da budem iskren sa vama, ovi takozvani Majstori su se prepustili sumnji, nečistoti i drugim nebožanskim stvarima. Ali oni koji su zaista spoznali najvišu Istinu beskonačno su iznad takvih samozadovoljstava.

Postoje iskreni i neiskreni Učitelji. Mnogi neiskreni Učitelji dolaze na Zapad i iskorišćavaju ljude. U Indiji, takođe, lažni Učitelji iskorišćavaju tragaoce. Ali Bog neće dozvoliti da se iskreni učenik zauvek obmanjuje. Unutrašnji vapaj tragaoca odvešće ga do pravog učitelja. Ako je to Božja volja, učenik može dobiti zaista visokog Učitelja koji će ga voditi od početka do Najvišeg. U suprotnom, dobiće Učitelja koji će ga voditi samo kroz vrtić, a onda će morati da nađe drugog učitelja.