Pitanje: Kako da nebožanska svest drugih ljudi ne utiče loše na nas, a da ne prekinemo kontakte sa njima?

Šri Činmoj: Da nebožanska svest drugih ne bi loše uticala na vas, morate da ispunite svoje telo, vital, um i srce mirom i čistotom. Mir i čistota idu zajedno. Što više mira imate u sebi, to više čistote ćete imati, a što više čistote imate, to ćete imati više mira. Kad imate mir i čistotu, drugi neće loše uticati na vas.

Sad, vi ne želite da na vas utiče nebožanska svest drugih ljudi, a istovremeno, nećete da prekinete veze sa njima, hteli biste da im budete bar od neke pomoći. Evo šta treba da učinite: probajte da osetite da stojite na obali reke. Drugi se dave u reci, a vi im pružate ruku da se za nju uhvate. Ali, da biste im pomogli, vi sami morate da sve vreme budete bezbedni. Ako skočite u reku da ih spasete i vi ćete se udaviti.

Zato prvo treba da brinete o svom sopstvenom spasenju, o svojoj zaštiti. Najpre treba da učinite sebe iznutra veoma snažnim, veoma moćnim, pa tek onda možete pokušati da pomognete drugima. Ako imate veliko srce i hoćete da pomognete drugima i date im nešto unutrašnje svetlosti, ali nemate dovoljno snage, onda je to velika greška. Ne samo da nećete uspeti da im pomognete, već ćete i vi izgubiti ono malo unutrašnje svetlosti koju imate i naći se u istom položaju kao i oni. U školi, ako učitelj zna malo više od učenika, on može da ga poučava. Kad neko završi gimnaziju, on lako može da poučava u vrtiću, pošto je njegovo znanje mnogo veće od znanja njegovih učenika. Nažalost, u duhovnom životu nije tako. U duhovnom životu, ako je neko santimetar više od nekog drugog u smislu unutrašnjeg buđenja, ili ako ima samo nekoliko kapi unutrašnjeg Mira, Svetlosti i Blaženstva više, onda on ne treba da pokušava da pomogne onom drugom. Ako to proba, neznanje druge osobe će ga bukvalno prožderati. Pretpostavimo da imate pet kapi duhovne svesti, ili pedeset kapi, ili pet stotina ili pet hiljada kapi, a druga osoba nema nijednu. Ali, morate da znate da ona ima nešto drugo: ona ima pet miliona kapi otrova. Zato morate da budete veoma pažljivi. Ako druga osoba ima mnoge nebožanske osobine, onda joj vaša kapljica ljubavi ili radosti ili mira ili blaženstva neće uopšte pomoći. A što je još gore, vas će progutati njeno more otrova i neznanja. Zato je najbolje učiniti sebe što je moguće moćnijim i jačim. Tada, ma ko da je u vašoj blizini ili ma gde da se nalazite, moći ćete da ponudite svoju svetlost a da vam drugi ne naškode. To je pravi način.