Pitanje: Kako da razlikujemo pravu intuiciju od fantaziranja?

Šri Činmoj: Ako duševno slediš neki duhovni put nekoliko meseci, ako su tvoja molitva, koncentracija i meditacija intenzivne, i ako pored toga znaš i kako da intenzivno kontempliraš, onda ćeš biti u stanju da u sebi osetiš unutrašnje vođstvo. Kad meditiraš rano ujutru, tvoje unutrašnje biće će ti reći šta će se desiti, šta će drugi misliti o tebi. Ali, da bi se razvila prava intuicija, ili intuitivna sposobnost, težnja mora da bude veoma, veoma iskrena i intenzivna. U suprotnom će sve to biti fantaziranje ili mentalne halucinacije.

Probaj da osetiš da u tebi postoji unutrašnji plamen koji se sve vreme uspinje. Dok se on uspinje visoko, više, najviše, videćeš da on svuda oko sebe širi svoju božansku Svetlost. A u toj Svetlosti ćeš sigurno razviti direktnu viziju istine. Videćeš da je čitav svet – tvoj unutrašnji svet – prosvetljen. U tami ne vidimo ništa. Čak i ako bi postavili najvrednije blago pred mene, ne bih ga video, zato što nema svetlosti. Ali, ako se plamen težnje u meni diže ka najvišem, onda ću momentalno imati blesak intuicije, zato što je u Svetlosti stvarnost. U Svetlosti je stalna božanstvenost. Zato, kad imaš plamen težnje u sebi, božanstvenost i stvarnost su ti na raspolaganju. Na taj način, uvek ćeš osećati te bleskove intuicije i nećeš ostati u svetu fantazije.

A opet, ako zamišljaš nešto lepo o Bogu, neka te to uopšte ne brine. Ako zamišljaš da Bog ima čistu Samilost prema tebi, ali ti još nisi osetio Božiji samilosni aspekt, ili ako zamišljaš da je Bog pun brižnosti i ljubavi prema tebi, ali još nisi osetio Božiju božansku Ljubav i Brižnost, sve je u redu. Danas je to možda mašta, ali ćeš sutra osetiti da je to istina, zato što je sve to stvarno. Ti to nisi još uvek osetio, ali su to osetili i spoznali mnogi duhovni tragaoci i svi duhovni Učtelji.