Pitanje: Ako imamo posao koji uključuje dosta razmišljanja i aktivnosti, kako možemo održati bilo kakav osećaj o duhovnosti, ili svetlosti?

Šri Činmoj: Nesumnjivo je to težak zadtak. Ali, rano ujutru, pre nego što uđeš u metež života, pre nego što odeš u svoju kancelariju, imaš obilje prilika koje ti je Bog dao da meditiraš na svoje srce. Kada meditiraš rano ujutru, ti dobijaš nešto od Boga: Mir, Svetlost i Blaženstvo. Nakon što si rano ujutru meditirao, kada odeš u kancelariju, u svom srcu treba da osetiš da nosiš nešto duhovnih dolara. Tamo čuvaš svoje duhovno blago bezbednim i zaštićenim. Zatim, kada si u kancelariji i uključen si u mnogobrojne dnevne aktivnosti, ti sa sobom nosiš ovo unutrašnje blago. Kada ti je potreban mir ili spokoj, odmah pokušaj da pomisliš na blago koje imaš u sebi. To je kao da si ostavio sveću da gori u srcu. U trenutku kada izneseš sveću, tama spoljašnjeg sveta oko tebe je prosvetljena.

Uvek imaš sposobnost da na površinu izneseš nešto što si zaradio u tvojoj jutarnjoj meditaciji. Kada radiš, dobijaš platu. U unutrašnjem životu, tvoj rad je tvoja meditacija. Kada se moliš i meditiraš dobijaš platu, što je svetlost. Samo je stavi u svoje srce i, tada, kada ti je potrebno nešto mira, svetlosti ili radosti u tvom spoljašnjem životu, možeš je izneti na površinu iz tvojih dubina da te prosvetli i spasi u trenucima krize.