Pitanje: Kako se bavimo negativnim emocijama kao što su bes, ljubomora i strah?

Šri Činmoj: Ponekad ljudi osećaju da što više misle na svoje negativne osobine, što su više svesni njih, pre će moći da ih se oslobode. Nažalost, to nije istina. U duhovnom životu, što više mislimo o našim negativnim osobinama, one više gospodare nad nama i više nas drže zarobljenim. Ono što moramo da uradimo jeste da vidimo ima li nečega u nama što možemo da prizovemo da bi smo rešili naše probleme.

Pretpostavimo da smo stalno na milost i nemilost besa. Sad, ako možemo da uspostavimo mir u našem biću, nećemo imati bes. Kako to činimo? Uopšte ne mislimo na bes; molimo se i meditiramo samo za mir. U samoj prirodi mira je da se širi. Kada mir širi svoja krila unutar našeg bića, naš bes će sigurno biti preobražen, jer pada pod uticaj mira.

Pretpostavimo da smo napadnuti ljubomorom. Ljubomorni smo na druge jer nismo zasnovali jedinstvo sa njima. Ali ako bacim kuglu desnom rukom, moja leva ruka neće biti ljubomorna čak iako neće moći da baci toliko daleko. Moja leva i desna ruka su uspostavile jedinstvo. Kad jedan deo moga tela uradi nešto, drugi deo nije nesrećan, jer svaki deo zna da pripada istom telu, i da je čitavo telo njegova stvarnost. Kada radim s mojim umom, moja stopala nisu nesrećna, jer su uspostavila svoje jedinstvo sa umom. I u duhovnom životu takođe, kada uspostavimo jedistvo sa Izvorom, koji je Bog, onda nismo ljubomorni ni na koga. Ako osećamo da je naša stvarnost Bog, onda je svaki pojedinac kao (ekstremitet) našeg svesnog, posvećenog, odanog duhovnog tela. Ako su svi oni ekstremiteti mog tela, onda su nerazdvojivi od mog postojanja. Kako onda mogu da budem ljubomoran na njih? Dakle ako se molimo za neodvojivo jedinstvo sa Izvorom, problem ljubomore će lako biti rešen, zato što je Bog koren i drvo i grane. Ljubomora se može prevazići jedino našim stalnim osećajem jedinstva sa drugima. Ako ne shvatimo druge kao da su naši sopstveni, zovemo ih različitim ličnostima, različitim individualnostima. Ali ako možemo da vidimo njih i osećamo ih unutar nas samih kao članove naše sopstvene veće porodice, ljubomora će nestati iz našeg života težnje.

Slično tome, za sve ostale nebožanske osobine, najbolji način da se bavimo njima je da prizovemo božanske osobine koje će ih prosvetliti i preobraziti.