II — Moja životna snaga

32. My vital

O moja životna snago, tebe biram prvu. Bez tvog dinamičkog, ogromnog unutrašnjeg poriva, ništa se ne može oteloviti, ništa otkriti ovde na zemlji.

O moja životna snago, kad ti čvrsto zaspiš, neuništive frustracije moga uma grabe moje spoljašnje biće; bespomoćna predaja moga tela princu tame truje moje unutrašnje biće. Najmoćnija ljudska mašta ne može da dokuči tebe, tvoju dubinu. Najdalekovidnija, najblistavija ljudska mudrost ne može da odredi tebe, tvoju širinu.

Tvoja je hrabrost neukrotiva koja izbija iz izvora beskrajnog osećanja. Ne ubijaj svoja osećanja. Nikako! Osećanje ubijeno iznutra - ispunjenje ispošćeno spolja. Osećanje božanski nahranjeno iznutra – Bog, večno Blaženstvo, razotkriven spolja.

O moja životna snago, ti ne znaš za sutra. Ti želiš da se rodiš, želiš da rasteš i ispuniš sebe u neposrednosti sadašnjice. Uz beskrajne Blagoslove Svevišnjeg, sa tobom stupam putem cvetanja Beskraja, sjaja Večnosti i bleštavila Besmrtnosti. Tvoj život je zelen, večno težeće i večno rastuće zelen. Tvoj dah je plav, sveobuhvatno i svepreobražavajuće plav.

O moja životna snago, u tebi je blistava nada čovečanstva. Sa tobom je reski zov Božanstva. Životna snaga (vital) otelovljuje božanski dinamizam ili neprijateljsku agresiju. Kad težnja iznese svetlost duše na površinu, neprijateljska agresija se preobražava u božanski dinamizam, a božanski dinamizam se preobražava u sveispunjujuću vrhunsku Stvarnost.