IV — Čistota

198. Jednostavnost, iskrenost i čistota

Jednostanost, iskrenost i čistota. To su tri stvari koje su nam potrebne u našem unutrašnjem životu. Jednostavnost, iskrenost i čistota.

Jednostavnost nam je potrebna u svakom trenutku. Ako nam um nije jednostavan, ako je komplikovan i složen, u njemu ne može biti mira. Dete je jednostavno. Ono je sama radost. U našem svakodnevnom životu mi, nažalost, ne obraćamo pažnju na jednostavnost. Ako zaronimo duboko unutra, a imamo jednostavan um, jednostavno biće, mi ćemo osetiti koliko smo srećni i koliko smo povlašćeni.

Iskrenost je život našeg srca. Ako imamo iskrenosti, tad moramo da znamo da već stupamo ka našem suđenom Cilju. Iskrenost je naš čuvar. Iskren tragalac u svakom trenutku trči prema svom suđenom Clju, bilo svesno, bilo nesvesno. Ako hoćemo da ovde, na zemlji, stalno napredujemo, onda nam je potrebno iskreno srce.

Čistota. Čistota ne znači da moramo da se kupamo deset puta dnevno. Ne! Potrebna nam je unutrašnja čistota, a ne spoljašnja čistoća. Kad smo čisti, mi možemo da u izobilju primimo Mir, Svetlost, Blaženstvo i Moć. A ako smo u stanju da održimo našu čistotu, tad Mir, Radost, Svetlost, Blaženstvo i Moć mogu da osvanu na zemlji. Uloga čistote je vrhunski važna u našem duhovnom životu.