Pitanje: Šta je nirvana?

Šri Činmoj:

“Bez uma, bez oblika, ja postojim samo; Sva misao i volja sad je stala; Igri prirode došao je kraj, Ja sam To za čim tragao sam tamo.

Delima i vremenom ne menjam ništa; Moja je kosmička igra završena.”

— iz poeme Apsolut Šri Činmoj

Kad neko dovrši svoju kosmičku igru, on ulazi u nirvanu. Ako je nečija duša umorna i hoće da trajno izađe izvan sukoba, izvan dometa kosmičkih sila, onda je nirvana dobrodošla. Nirvana je prestanak svih zemaljskih aktivnosti, prestanak svih želja, patnje, robovanja, ograničenja i smrti. U tom stanju čovek prevazilazi poimanje vremena i prostora. Ovaj svet, zemlja, predstavlja igralište za ples kosmičkih sila. Ali, kad čovek uđe u nirvanu, kosmičke sile se predaju krajnjoj najvišoj Istini, a Znalac, Znanje i Spoznato ili Mudrost su kao tri anđela spojena u jedno. Tad čovek postaje i Znalac i Spoznato.

Kad neko nema iskustvo nirvane, on obično ne može da zna šta je iluzija. Prema nekih duhovnim učiteljima, ovaj svet je maya, iluzija. Kad neko uđe u nirvanu, on spoznaje šta je iluzija. Nirvana je statičko jedinstvo sa Bogom. Tu se sve okončava u statičkom Blaženstvu. To Blaženstvo je nezamislivo, neizmerno, neopisivo. Iznad nirvane je stanje apsolutnog jedinstva. To jedinstvo je dinamičko jedinstvo sa Bogom.

Nirvana je veoma, veoma, veoma visoko stanje. Međutim, za božanskog radnika to nije najviše stanje. Ako neko hoće da služi Boga ovde na Zemlji, onda on mora da se stalno iznova vraća u svet da bi služio Svevišnjem u čovečanstvu. Ako neko hoće da ispolji Svevišnjeg u oblasti tvorevine, onda on mora da deluje u apsolutnom dinamizmu Svevišnjeg, a ne da se odmara u nirvani. To ne znači da božanski radnik ne može da ima iskustvo nirvane. Iskustvo nirvane je pod kontrolom svih Bogoostvarenih duša. Ali, trajna nirvana je za one koji žele da se zadovolje statičkim aspektom najvišeg Bramana. Ako neko želi da otelovi i statički i dinamički aspekt Svevišnjeg, onda bih hteo da kažem da on treba da prevaziđe nirvanu i da uđe u oblast ispoljavanja.