Pitanje: Bilo je nekoliko duhovnih učitelja koji su pušili i pili. Kako su spoznali Boga?

Šri Činmoj: To je bilo zbog njihove težnje. Duhovni Učitelji su pili, plesali, jeli meso i radili sve vrste stvari a nisu gubili svoju visinu. Za njih je svet bio kao vrt, a oni su bila božanska deca koja su se tu igrala i na njih ono što su govorili ili činili, nije nije uopšte uticalo.

Ali morate znati da postoji mala razlika između njihove i vaše težnje. To je kao razlika između tebe i drveta. Drvo nikome ne škodi; čisto je i nevino. Ali spoznaćete Boga mnogo pre nego što to drvo shvati. Kada je reč o unutrašnjem vapaju, o težnji, običan čovek se ne može porediti sa velikim duhovnim Učiteljima. Kada počnu da meditiraju, mogli su da nastave satima i da se izgube u svojoj meditaciji.

Mnogi indijski duhovni Učitelji uzimaju arsen, a ponekad kada uzmu velike količine ljudi misle da će počiniti samoubistvo. Ali to im ne šteti. Neki od tantričkih jogija vode takav život vitalnog zadovoljstva da bi svako pomislio da će odmah pasti. Ali njihova meditacija prevazilazi njihov vitalni život. Kada su na ivici ostvarenja, sve vreme im je svest u veoma visokom svetu i uopšte ne ostaju u fizičkom, pa spoznaju Boga uprkos svom vitalnom životu. Slično tako, neki okultisti meditiraju devet ili deset sati dnevno, a ostalo vreme vode veoma loš život. Ali intenzitet njihove težnje im ipak donosi realizaciju.

From:Sri Chinmoy,Vrhunci Božanskog života: Samadi i Sidi, Agni Press, 1974
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/sgl