Deo III: Samadi i Blaženstvo: unutrašnji univerzum

> Visoko, više i najviše leži nivo Blaženstva.

Sa našom prosvetljenom svešću, mi se uzdižemo na taj nivo i ispunjava nas blaženstvo.

Pošto smo prošli hodnicima uzvišene tišine i transa,

sada smo jedno sa Svevišnjim.

> — Šri Činmoj

Pitanje: Jednom si rekao da je transcendentalno Blaženstvo jedan od božanskih kvaliteta koji još nisu ispoljeni na zemlji. Zašto je tako?

Šri Činmoj: Na najvišem nivou je Postojanje-Svest-Blaženstvo; nazivamo ga Sat-Chit-Ananda. Sat je Postojanje; Chit je Svest; Ananda je Blaženstvo. Svest je izvor svega, ali svest ne može da ostane bez Blaženstva i Postojanja. Ako nema Postojanja, ne može biti Svesti; ako su tu Postojanje i Svest, potrebno je Blaženstvo radi samoispunjenja.

Veliki duhovni Učitelji iz nezapamćenih vremena doneli su odozgo aspekte Sat i Chit. aLI Anandu je mnogo teže doneti dole. Neki uopšte nisu mogli da je donesu. Neki su je doneli, ali je trajala samo nekoliko sekundi ili nekoliko minuta, a onda se opet vratila gore. Mir je dostupan; mi možemo da odozgo donesemo Mir. Svetlost i Moć se lako mogu odozgo doneti ovamo. Ali, Blaženstvo, koje čini besmrtnom našu unutrašnju i spoljašnju svest, još nije uspostavljeno na Zemlji. Ono dolazi i potom odlazi zato što vidi toliko nesavršenosti u zemaljskoj atmosferi da ne može da tu ostane.

Čak su i duhovno napredni ljudi često zbunjeni. Oni osećaju unutrašnju ekstazu koja dolazi iz vitalnog sveta i misle da je to pravo Blaženstvo. Ali, nije tako. Pravo Blaženstvo dolazi duši iz najvišeg sveta, a onda iz duše ispunjava čitavo biće.

Ananda se usvaja drugačije od fizičkog blaženstva, ili onoga što mi nazivamo uživanjem ili zadovoljstvom. Supramentalno Blaženstvo je nešto potpuno drugačije od sveta zadovoljstava i uživanja. Kad dobijete makar i mrvicu Blaženstva, osećate da čitavo vaše unutrašnje biće pleše od radosti poput deteta, sa krajnjom čistoćom, a vaše spoljašnje biće oseća pravu Besmrtnost u svom spoljašnjem postojanju. Ako dobijete takvo blaženstvo makar i na sekund, pamtićete ga čitavog života.

Svuda oko nas se odvija kosmička Igra, kosmička Predstava. Ovaj univerzum je pun radosti, unutrašnje radosti i spoljašnje radosti. Kad dođe do ostvarenja, treba da osetimo da je neophodno da ispoljimo to neprekidno Blaženstvo u svom srcu. To Blaženstvo sija, ali ne peče. Ono ima ogroman intenzitet, ali je potpuno mekano i predstavlja slatki Nektar.

Jednog dana sam doveo Blaženstvo u moje grubo fizičko telo, tako da sam, dok sam se osmehivao, sipao najviše Blaženstvo po svima vama. Ali, moram da kažem da je sve to nestalo. Niko među učenicima nije zadržao ništa od toga.

From:Sri Chinmoy,Vrhunci Božanskog života: Samadi i Sidi, Agni Press, 1974
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/sgl