Pitanje: Možemo li da zaista osetimo kako naše ostvarenje dolazi, ili se ono javlja spontano i neočekivano?

Sri Chinmoy: Pravo ostvarenje ne može da osvane neočekivano. Postepeno, postepeno dolazimo do tačke u kojoj ostvarujemo Boga. Ako je neko na pragu ostvarenja, on će znati da je to pitanje dana, ili meseci, ili godina. Ostvarenje je potpuno svesno jedinstvo sa Bogom. Dakle, ako neko nema ograničeno svesno jedinstvo sa Bogom, kako će on odjednom postići neograničeno svesno jedinstvo sa Bogom? Istina je da Bog može da učini sve, da On može da podari ostvarenje ne tražeći ništa od tragaoca. Ali, ako bi Bog to uradio, onda bi bio pristrasan. Ako Bog da ostvarenje vama a da niste meditirali i praktikovali duhovni život, onda bi svako očekivao ostvarenje.

Neki ljudi dobiju ostvarenje nakon samo četiri ili pet godina meditacije, dok drugi, koji su meditirali trideset, četrdeset ili pedeset godina nisu ni blizu ostvarenja. Treba, međutim, da znate da u slučaju osobe koja ostvari Boga nakon što je meditirala samo četiri ili pet godina to nije njena prva inkarnacija u kojoj je tragalac. Ona je započela svoje putovanje davno, davno pre nego što ste vi možda i pomislili na Boga. Sada ona dovršava svoje putovanje ka ostvarenju Boga, dok ste vi možda vaše putovanje tek započeli. A opet, mi treba da znamo sledeće: iako smo meditirali mnogo inkarnacija u prošlosti i nekoliko godina u ovoj inkarnaciji, to ne znači zaista da zaslužujemo Boga. U našim prethodnim inkarnacijama delovala je Božija Milost, a Božija Milost je isto tako ono što nam pomaže da Ga ostvarimo u ovoj inkarnaciji.

Vi možete očekivati ostvarenje od svoje stalne meditacije, tokom celog života, ali samo u Božijem odabranom Času. Vi biste možda hteli ostvarenje odmah, ali Bog možda zna da ćete doneti više štete nego koristi čovečanstvu ako Ga ostvarite odmah. Zato Bog ima Svoj Čas za vaše ostvarenje, a kada se taj čas primakne, vi ćete toga biti svesni.

From:Sri Chinmoy,Vrhunci Božanskog života: Samadi i Sidi, Agni Press, 1974
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/sgl