Pitanje: U ovoj inkarnaciji sam te prihvatio za mog Gurua. Da li ćeš mi ti biti Guru i u mojoj sledećoj inkarnaciji?

Šri Činmoj: Ovo je apsolutno lično pitanje, pa želim da ti kažem da je u tvom slučaju tvoja duša uspostavila veoma, veoma, veoma blisku vezu sa mojom dušom. Uveravam te svom ljubavlju, blagoslovima i brižnošću moje duše da ću biti tvoj Guru. Ali to ne važi za svakoga. Učenici imaju sva prava da menjaju učitelje. Tu i tamo već imam bivše učenike koji pripadaju raznim grupama i slede druge učitelje. Nemam ništa protiv njihovih novih učitelja; nisam ljubomoran na njih. Sve dok oni vode moju bivšu duhovnu decu ka Bogu, ja sam srećan.

Takođe, ja imam učenike koji su pripadali drugim Guruima u ovoj inkarnaciji. Oni su došli k meni radi duhovnog ispunjenja. Ponekad im njihovi Gurui dođu u meditaciji, ili im dođu u san, kako bi im rekli da treba da dođu k meni. Tako su ovi tragaoci postali moji učenici. Ako moji sadašnju učenici žele da promene Gurua u sledećoj inkarnaciji, neću imati ništa protiv. To zavisi od učenika. Ako učenik iskreno kaže: „Hoću da ostanem sa tobom kroz Večnost“, ja ću mu garantovati da ću ostati njegov Učitelj. Ja kažem: „Brinuću se o tebi, tvom srcu i duši, sve vreme“. To mora da bude obostrano prihvatanje i obostrano obećanje. Kada učenik obeća: „Hoću da ovaj Guru uvek bude moj Guru“, tada Guru može da kaže: „Da, zauvek ću te zadržati kao mog bliskog i dragog učenika“.

Imam učenike koji su već na Nebu. Mislite li da im ja ne pomažem samo zato što sam na Zemlji? Svakog dana im pomažem. Tamo imam učenike, imam rođake, imam prijatelje, imam sopstvene roditelje. Ostvarena duša može da uđe u bilo koji svet i da pomogne bilo kojoj osobi u tom svetu. Onima koji žele ovu pomoć, onima kojima je potrebna ova pomoć, Učitelj mora da pomogne, jer on živi jedino da bi služio drugima.

Mnogi ljudi su započeli svoje putovanje sa Guruom, a onda je njihov Guru napustio fizičko telo. Kada pravi duhovni Učitelj napusti telo, to nije kao u slučaju obične osobe, "daleko od očiju, daleko od srca". Kod Gurua je to kao da postoji zid između njega i njegovih učenika. On živi sa jedne strane zida, a učenici koji su u fizičkom telu žive sa druge strane zida. Guru vidi svoje učenike, jer je svojom svešću napravio veoma veliku rupu u zidu. Obična osoba ne vidi tu rupu; ona vidi samo zid.

U tvom slučaju, pošto tvoje obećanje meni dolazi iz duše, imaćeš me u svim tvojim inkarnacijama sve dok ne ostvariš Boga. Kada ostvariš Boga, tada ti više neću biti potreban, jer ćeš i ti biti u beskrajnoj Svesti. A do tada, čak i ako se ne vratim na ovaj svet u ljudskom telu, moći ću da te vodim sa drugog sveta, baš kao što sada odavde, sa Zemlje, pomažem ljudima koji su na drugom svetu.

From:Šri Činmoj,Unutrašnje putovanje, Agni Press, 1977
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/ij