Ne previše mudar astrolog

Pre dvesta godina, u jednom indijskom selu je živeo jedan veliki duhovni Učitelj. Imao je hiljade učenika, uključujući i deset ili dvanaest astrologa i čitača dlanova. Neki od nih su bili pravi astrolozi i čitači dlanova, dok su drugi bili prave hulje. Ovi drugi su imali običaj da tumače horoskope za decu bogatih ljudi, samo da bi dobili novac i postali bogati. Oni iskreni nisu mnogo brinuli o novcu, već su brinuli o ljudima koji su bili zainteresovani za svoje prošle i buduće živote. Za te ljude, oni su tumačili horoskop kao uslugu i nisu očekivali ništa zauzvrat.

Među tim huljama, na samom vrhu je bio jedan veoma poseban. On je tumačio horoskope i gledao u dlan deci bogatih roditelja i mladim, lepim ženama. Postao je veoma bogat od novca koji je primao od bogatih roditelja i rasipao je svoj novac na lepe žene kupujući im razne skupe poklone. Ovim ženama je govorio da su sve bile prelepe kraljice, velike princeze ili velike duhovne figure u njihovim prošlim životima. Govorio bi im koliko su dugo bile na Zemlji, koliko podanika su imale ili koliko su imale učenika. On je sve radio na prividan matematički način, i to je bilo veoma fascinantno i ubedljivo. Kada su te žene čule da su bile velike duhovne figure ili velike kraljice ili princeze u prošlim inkarnacijama, bivale su duboko dirnute i bile su mu veoma zahvalne.

Ali avaj, jadni astrolog nije bio dovoljno lukav. Govorio je svim ženama da su one bile kraljice, princeze i duhovne figure i potpuno istom vremenskom periodu i svakoj od njih bi govorio da je on bio njen muž ili duhovni pratilac. To je značilo da je bio muž sedam kraljica i pet princeza, i pratilac devet duhovnih figura – sve u isto vreme. Svakoj od tih žena bi tu informaciju govorio u strogom poverenju, sa upozorenjem da niko ne sme da zna za njihovu povezanost u prošlosti jer bi drugi postali ljubomorni i ta ljubomora bi ih povukla na dole. Zbog toga u njihovoj sledećoj inkarnaciji ne bi mogli da budu istaknuti ni na koji način.

Na žalost, vitalni život tog astrologa nije bio baš najčistiji. Tokom vremena, počeo je da se slobodnije druži sa tim ženama kojima je on bio veoma drag i koje su bile veoma ponosne na svoju povezanost sa njim iz prethodnih inkarnacija. Uskoro je ljubomora počela najjače da igra svoju ulogu. Neke žene su osećale da on drugima poklanja veću pažnju nego njima, pa su postale besne. Prekinule su svoje veze sa njim i dogovorile interni sastanak između sebe da bi odlučile kako da ga osramote. Ranije nisu razgovarale o svojim prošlim inkarnacijama između sebe, jer im je on to bio zabranio. Ali sada, pošto su sve gubitnice u ljubavnom životu sa njim postale prijateljice, razotkrile su misterije svojih prošlih života jedne drugima i razmera astrologove prevare je postala očigledna.

Jednoj ženi je rekao da je bila kraljica Engleske sredinom šesnaestog veka. Drugoj je rekao da je bila egipatska princeza sredinom šesnaestog veka. Treća je bila duhovni Učitelj u Indiji u istom periodu. Naravno, astrolog je bio muž ili pratilac svake od njih. Ostale žene u grupi su otkrile da je i njih obmanuo na isti način.

One su bile potpuno zgrožene i odlučile su da Učitelju ulože ozbiljnu žalbu protiv njega. Izabrale su jednu koja će ih predstavljati i ta žena je otišla kod Učitelja i ispričala mu sve te priče. Učitelju je bilo žao, a potom se veoma naljutio. „Žao mi je zbog vaše nedužne gluposti, a veoma sam nezadovoljan njegovom nezamislivom prevarom. Pozvaću ga i nemilosrdno izgrditi. A vi ga nikada više ne smete pustiti da dođe kod vas kući i naravno, ne smete ići ni kod njega kući.“

Žena reče: „Nikada, nikada, nikada! Oprosti mi, Učitelju, oprosti mojim prijateljicama i oprosti onima koje on još uvek vara.“

Učitelj odgovori: „Vama ću definitivno oprostiti, jer ste budalaste, ali ako vam se ikada ponovo približi, zapretite mu metlom. Izmlatite ga kako god želite! Ako vas bude pitao za razlog, recite mu da bi ste vi želele da mu se odužite, jer se on pomučio da dozna vaše prošle inkarnacije, a vi želite da mu pomognete da pročisti njegov vitalni život tako što ćete ga tući par minuta. Recite mu da mu je od vas ta usluga potrebna, kao i da je zaslužuje.“

Nakon kratkog vremena, pošto ga je Učitelj izgrdio zbog emotivno-vitalnog života i zbog toga što je zloupotrebio poverenje tako puno mladih žena, astrolog je krenuo do one žene koja ga je optužila, da bi se odbranio i izazavao je. Čim ga je videla na vratima, zgrabila je metlu i počela da ga nemilosrdno udara, prenoseći mu Učiteljevu poruku sopstvenim rečima.

Uskoro se okupilo puno suseda da bi ili uživali u prizoru ili žalili astrologa. Izveštaj sa lica mesta je stigao do Učitelja, koji je tada naložio da astrolog i sve njegove žene iz čudesne prethodne inkarnacije dođu kod njega. Većina žena je rukama prekrila lice zbog krajnje sramote kada su došle kod Učitelja. Učitelj je od svake od njih tražio da ponovi ime koje joj je astrolog rekao da je bilo njeno u prošloj inkarnaciji. Dok su one govorile imena, Učitelj je naredio astrologu da ta imena zapiše na dugačkom listu papira. Kada su sva imena bila zapisana, Učitelj je od tog lista papira napravio venac i stavio ga astrologu oko vrata, blagoslovio ga i naredio mu je da odmah napusti ašram.

Priča se ovde ne završava. Među ovim ženama, ona koja je astrologu bila najbliža je krišom krenula za njim kada je napustio ašram. Ona ga je žalila i rekla je sebi: „Stvarno je on prava hulja ili prava budala, ali su mi njegova otkrića pružila puno radosti. Ko ne voli da mu se laska na ovom svetu, čak i ako laskanje nije sasvim zasnovano na istini? Čak i mudri ljudi tajno ili otvoreno uživaju u tome da im se govore lepe stvari. Oni osećaju snagu i inspiraciju kada im se laska, pa zašto ne bi jedno nerazvijeno, neobrazovano, slabo ljudsko biće poput mene imalo radost? Poslednjih deset godina, on mi je pružao tako puno radosti, zato osećam da mi je dužnost da ja njemu pružim radost tako što ću da ga sledim, da mu budem odana i da ga služim ostatak njegovog života.“

16 Juli, 1974.

From:Sri Chinmoy,Božija nova filozofija, Agni Press, 1974
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/gnp