Pitanje: Kada meditiram, osećam neki pritisak u glavi.

Šri Činmoj: Jedan od razloga zbog koga osećaš pritisak je zato što ti je posuda uma ispunjena nečistim mislima i idejama. Čistom voljom pokušavaš da ubiješ nebožanske misli, i to ti uzrokuje bol. Sa druge strane, ako je posuda ispunjena mračnim nečistim mislima i nesvesno povučeš dole Mir, Svetlost i Blaženstvo, postaješ uplašen. Nisi očekivao da su te stvari tako blistave, tako božanske. Tvoj um je ispunjen raznim nebožanskim mislima i nečistototom, a onda dođu Mir, Svetlost i Blaženstvo. U tom trenutku oni ti mogu izgledati kao stranci, pa im se opireš. To je kao kad voziš velikom brzinom i odjednom pritisneš kočnicu. Odlaziš veoma visoko i odjednom osećaš strah, pa pokušavaš da staneš. Pritisak se može pojaviti i od toga. To znači da u tebi postoji prepreka kao što je strah.

Molim te, neka pred tobom gori sveća i pokušaj da osetiš ona zapravo gori u tebi. Plamen predstavlja tvoju sopstvenu težnju, koja želi da se uspne do najvišeg. Sveća će spolja ubediti tvoj fizički um da je tvoje postojanje u srcu, a ne u umu. Nakon par minuta, pokušaj da osetiš da uopšte nemaš glavu. Nemaš ruke i noge; u srcu imaš jedino nežno, najslađe osećanje jedinstva sa Bogom, tvojim Unutrašnjim Pilotom. Ti tu treba da rasteš, tu gde postoji stalna, beskonačna Svetlost iz duše. Srce koje je pročišćeno svetlošću duše, nikada neće osećati tenziju.

Ti moraš da znaš da um nikada neće moći da se poistoveti sa Beskonačnim. On će se uvek osećati kao stranac, kao uljez; zato će uvek postojati strah. Ali ako meditiraš u srcu, tada neće biti straha. Tu je sve jedinstvo. Dete posmatra svog oca koji je visok, ali se ne plaši. Ono zna da otac neće upotrebiti tu snagu da mu naudi. Ali ako dete gleda stranca, tada će se možda uplašiti. Srce uvek oseća poruku jedinstva, a u jedinstvu ne može biti straha.

Zato, kada osetiš pritisak u glavi, molim te oseti da nisi u umu već u srcu. To što te odvaja od svega ne može biti tvoje; to što te sjedinjuje sa svime si stvarno ti. Oseti da um ne postoji. Postoji jedino srce. U trenutku kada osetiš da si srce, osetićeš svoje jedinstvo sa Prostranstvom, i bezgranični Mir, Svetlost i Blaženstvo će ući u tebe.

From:Sri Chinmoy,Povratak Savršenstva Božijeg Putovanja, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/gj