Pitanje: Na tržištu postoji puno knjiga o reinkarnaciji koje mogu da se kupe, ali ja se pitam da li se reinkarnacija može shvatiti intelektualno?

Šri Činmoj: Zakoni reinkarnacije se mogu osetiti i potpuno razumeti tek nakon ostvarenja Boga. Izučavanjem knjiga se zakoni reinkarnacije nikada ne mogu shvatiti. Čak i ako izučite milione knjiga, ne možete potpuno i celovito da shvatite reinkarnaciju. Morate da uđete u vašu dušu i da uđete u prošle inkarnacije.

Ali, morate biti veoma oprezni kada se bavite svojim prošlim životima. Ima nekih duhovnih Učitelja koji imaju sposobnost da vam kažu o vašoj prošlosti, ali u većini slučajeva oni to ne čine.

Sa druge strane, pretpostavimo da vam neko kaže da ste u prošloj inkarnaciji bili lopov. Kakva će biti vaša neposredna reakcija? „Bio sam lopov? Onda je za mene beskorisno da mislim o Bogu u ovom životu.“ Recimo da vam neko kaže da ste u prošloj inkarnaciji bili predsednik Amerike. U ovoj inkarnaciji sada niste ni blizu toga da budete predsednik Amerike. Odmah ćete biti razočarani. Reći ćete: „O Bože, tako velika osoba tada, a u ovom životu sam ništa, ništa, ništa.“ Ali, ako vam neko kaže da ste u prošloj inkarnaciji vapili za Bogom i meditirali, ali da niste dovršili putovanje, tada ćete dobiti pravu inspiraciju. Reći ćete: „Već sam otpočeo putovanje. Hajde da u ovom životu hodam brzo, brže, najbrže i da dosegnem moj Cilj.“ U ovom slučaju, poznavanje prošlosti ima vrednost. Ipak, uvek kažem da ne treba obraćati pažnju na prošle inkarnacije. Ono što se juče jeli je možda bilo slatko, ali vas ne može ispuniti danas. Vaše prošle inkarnacije vam nisu dale ostvarenje. Ako zaista želite Boga, tada počnite da hodate od tačke gde se sada.

From:Sri Chinmoy,Povratak Savršenstva Božijeg Putovanja, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/gj