Pitanje: Da li postoji razlika između lepote u jednostavnosti i lepote koja je u nečemu veoma upečatljivom??

Šri Činmoj: Sama jednostavnost je lepota. Ako je neko veoma jednostavan, on je lep zbog svoje jednostavnosti, a ako neko ima unutrašnju lepotu, zbog te unutrašnje lepote on je jednostavan. Ako je neko iznutra duhovan, on je kao lepo i jednostavno dete. Ali, morate da znate razliku između lepote koja je u jednostavnosti i upečatljive lepote Bogoostavrene duše. Dete je najjednostavnije, ali morate da znate sposobnosti deteta. Njegova jednostavnost je lepota; njegova lepota je jednostavnost. Kada se neko molio, meditirao i ostvario Boga, on možda neće biti tako jednostavan, ili nedužan kao dete. Ali, pogledajte njegovu sposobnost. Kada je u pitanju postignuće ili sposobnost, dete je veoma ograničeno. Ono mora da odraste i da dobije unutrašnju snagu. Njegova jednostavna lepota se ne može postaviti na isti nivo kao i unutrašnja lepota duhovnog Učitelja.

Ali, kada Učitelj nije jednostavan, to ne znači da je prokvaren ili komplikovan. Ne! On možda ne želi da se ponaša na jednostavan način. On je možda oprezniji ili uzdržaniji od deteta, ali kada je u pitanju sposobnost, on za sebe može da uradi milion stvari koje dete ne može. Naravno, njegova sposobnost, njegovo postignuće, njegovo davanje svetu je upečatljivije.

Lepota deteta je nesumnjivo neporeciva. Ali, kada je neko svojom iskrenoću i težnjom nešto postigao u unutrašnjem ili spoljašnjem svetu, njegovu lepotu svet mnogo više ceni, mnogo više poštuje. Možete reći da dete nudi lepotu u skladu sa svojom sposobnošću. Učenik iz vrtića deli znanje sa svojim prijateljima. Ali, ako njegov stariji brat, koji ima doktorat, takođe deli svoju sposobnost sa drugima, moramo da znamo ko više doprinosi svetu. Koliko mnogo ljudi će imati korist od sposobnosti deteta, a koliko od sposobnosti starijeg brata? Nesumnjivo, svi će imati koristi od sposobnosti starijeg brata. Stariji brat može da podučava čak i prijatelje deteta, koji dobijaju malo radosti i malo znanja od deteta. Ali, malo dete svojom malom sposobnošću ne može da podučava većinu sveta.

Sposobnost lepote se razlikuje. Jednostavnost je prva prečka duhovne lestvice. Ako želite da poredite lepotu jednostavnosti sa lepotom nekog drugog, više evoluiranog tipa lepote koji nudi beskrajno više svetlosti, tada ćete naravno reći da je evoluiraniji tip lepote značajniji. Lepota deteta je važna, ali ako vam je potrebno nešto što ćete koristiti u velikim razmerama, tada je sposobnost osobe koja je duhovno i iznutra zrela je mnogo važnija ili recimo korisnija. Svet ima mnogo više koristi od unutrašnje lepote te osobe.

Ali, dete neće zauvek ostati dete. Ono će odrasti i steći nivo svog Učitelja i doktorat. Onaj ko je danas početnik u duhovnom životu, neće i sutra biti početnik. Lepota detinje jednostavnosti će izrasti u zreliju i moćniju lepotu.

From:Sri Chinmoy,Zvezdana galaksija lepote, Agni Press, 1974
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/gbs