Pitanje: Kad osećam da moj duhovni napredak nije dovoljno brz i da moja meditacija nije dovoljno duboka, ponekad osećam da ne činim Svevišnjeg srećnim. Onda se javljaju osećaji depresije i frustracije. Kako da se izborim sa tim?

Šri Činmoj: Pre svega, kada ne ne napreduješ onako kako bi htela da napreduješ, to će reći, kad ne napreduješ najbrže, to ja zato što negde grešiš. Ali, ako postaneš depresivna, činiš svoj problem još gorim; praviš još jednu grešku. Depresija nije rešenje. U duhovnom životu treba da nastojiš da budeš što je moguće vedrija. Dobro raspoloženje nikako neće podsticati nebožansko u tebi. Ako možeš da budeš dobro raspoložena, automatski će pola tvoje duhovne groznice nestati, pa ćeš moći da ideš brže.

Ali, zašto ne trčiš brzo? To je važno pitanje. Ponekad se dešava da trkač, znajući da je cilj veoma daleko, uspori. Pošto je cilj veoma daleko, on kaže: „Mogu ići sporo i bez greške ću stići do cilja. Zašto da se trudim da trčim najbrže i potpuno se iscrpim?“ Ali, trkač treba da zna da ne postoji samo jedan, već tri cilja. Kad stigne do prvog cilja i ostvari najvišu Istinu, ne može da stane i opusti se. Prešao je samo deo puta. Ima još dva cilja: otkrovenje Istine i ispoljavanje Istine. Ako izgubi entuzijazam i opusti se još pre nego što stigne i do prvog cilja, onda će do krajnjeg Cilja stići veoma kasno.

Svi oni koji su iskreni tragaoci moraju da znaju da je ostvarenje Istine još uvek veoma daleko. A kad ostvare Istinu, igra nije gotova. Ako imaš da učiš tri stvari, nećeš se opuštati kao što bi se opustila da imaš samo jednu. Ako znaš da ima tri stvari koje treba da naučiš, jednu za drugom, onda ćeš biti budnija, svesnija, posvećenija, imaćeš više težnje. Zato, molim te, probaj da osetiš da imaš da naučiš tri predmeta jedan za drugim da bi učinila Svevišnjeg srećnim u svom duhovnom napredovanju. Nemoj da misliš da ti je Večnost na raspolaganju. Ne! Treba da budeš pripravna i da osećaš da ti svaki trenutak ili pomaže da dostigneš svoj Cilj, ili te sprečava da stigneš na Cilj. Zato, neka svaki trenutak bude iskorišćen da zaroniš dublje, trčiš dalje, letiš više. Onda lako možeš učiniti Svevišnjeg srećnim.

From:Sri Chinmoy,Plameni Talasi, deo 4, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_4