Pitanje: Ako naše ispunjenje leži u našoj krajnjoj posvećenosti božanskom životu, da li bi mogao da kažeš nešto o posvećenosti?

Šri Činmoj: U božanskom životu posvećenost je ispunjenje; ali to ispunjenje nije vitalno ispunjenje. Recimo da ste postigli nešto ili da ste uspešni u nekoj oblasti života. To je neka vrsta ispunjenja. Ali, to ispunjenje smatramo uspehom, a ne napretkom. Posvećenost znači putovanje naviše, ili putovanje unutra, ili putovanje napretka. Svaki put kad posvetimo svoje telo, um, srce i dušu nekom višem ili unutrašnjem cilju, mi nastavljamo da idemo napred; penjemo se naviše i zaranjamo unutra. A to kretanje je stalni napredak.

Posvećenost je davanje sebe. Kome? Božanskom u nama, božanskom u drugima. Pomoću davanja sebe mi na kraju postajemo nalik Bogu. Zato, hajde da posvetimo naše postojanje, našu božanstvenost, naš unutrašnji plač, naše božanske osobine božanskom u drugima. Svako ljudsko biće ima nekoliko dobrih osobina i nekoliko loših osobina. Ako mi naše dobre osobine ponudimo dobrim osobinama drugih, onda one postaju veoma moćne. To je kao kad se dve osobe nadvlače sa neznanjem; u tom slučaju, naravno da će božansko pobediti. To je ispravan i pouzdan način da preobrazimo neznanje i izmenimo lice sveta. Ali, ako se posvetimo nebožanskom, našem nebožanskom vitalu ili umu, ili vitalu ili umu nekog drugog, onda naša božanstvenost ulazi u nebožanstvenost i uvećava moć nebožanskog.

Ako iz sažaljenja ili saosećanja kažemo: „Oh, kakva korist da se bavimo božanskim, pošto je ono uvek božansko. Hajde da se bavimo nebožanskim, pošto baš nebožanskom treba promena“, moramo dobro da se pazimo. Kad posvetimo naše postojanje neznanju sa idejom da ga preobrazimo, treba da znamo imamo li ili nemamo dovoljno moći za to. Naša moć je poput vojske, božanske vojske koja se bori protiv nebožanske vojske. A ako naša moć nije dovoljno velika, božanska vojska će izgubiti i postati rob nebožanske vojske. Kad izgubimo od neznanja, neznanje nas koristi za svoje ciljeve, da uništi čitav svet. Zato, ako svoj duhovni život posvetimo preobražaju nebožanskog, pa izgubimo na bojnom polju života, i sami ćemo postati vojnici nebožanskih sila. Zato, ako nismo dovoljno moćni da preobrazimo neznanje neke druge osobe, treba da stanemo na stranu božanskog u toj osobi i zajedno pobedimo neznanje. Međutim, ako smo veoma moćni, veoma jaki, možemo prihvatiti izazov nebožanskih sila, zato što znamo kako da ih pobedimo. A kad jednom pobedimo neznanje, potrudićemo se da promenimo njegovo postojanje i suštinu kako bi i ono moglo da postane savršen instrument božanskog.

From:Sri Chinmoy,Plameni Talasi, deo 4, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_4