Gospodin Robert Miler: Antropolozi su utvrdili kako su se menjala religijska verovanja kroz istoriju čovečanstva: ritualizam, animizam, obožavanje predaka, politeizam, monoteizam. Svi ti oblicu su povezani sa promenama društvene strukture. U skorašnje vreme, „doba razuma“ i naučna i industrijska revolucija su učinili da mnogi smatraju religiju i duhovnost zastarelim, čak i štetnim. Šta će, po Vašem mišljenju, verovatno biti „religija“ ili „duhovnost“ čovečanstva sutra, kao zadovoljavajući odgovor na čovekovu potragu za njegovim odnosom prema univerzumu, njegovim bližnjima i misterijama života? Da li je verovatno da će se to odraziti u Ujedinjenim nacijama, kao forumu u kojem čovečanstvo traga za novim putevima svoje sudbine i ispunjenja?

Šri Činmoj: Duhovnost sutrašnjice neće biti ni nemilosrdno odbacivanje života niti nesrazmerno nametanje života; duhovnost sutrašnjice biće posvećeno prihvatanje života i čisto širenje daha tragalaca, kako bi oni mogli da postanu bogocvetajuća lepota iznutra i spolja.

U ovoj tački, podstaknut sam da podelim sa svetom Vaše veoma prosvetljuće ideje i veoma blagotvorne misli: „Zaista, kako da dostignemo punu svest i prosvetljenje ako ne dopustimo da u nas uđu čitav svet i čovečanstvo? Poniznost i smanjenje čovekovog ega vode na kraju pravednosti, sreći i potpunom vladanju sobom, obogaćenom mislima, snovima i osećanjim drugih. Uz meditaciju, to je možda ključ za spokoj u našem zbunjenom, komplikovanom svetu. U Tant je bio živi dokaz za to“.

Duhovnost sutrašnjeg svitanja pozvaće svet želja, kako bi pokazala svetu želja da pravo zadovoljstvo vlada jedino u životu težnje. Prava duhovnost sutrašnjeg svitanja će pozvati svet težnje, da bi pokazala svetu težnje da pravo zadovoljstvo leži jedino u tragaočevom bezuslovno predanom jedinstvu sa njegovim Izvorom, njegovim Voljenim Svevišnjim.

Slepi svet može da bude skeptičan prema stvarnosti ili može da poriče stvarnost kada je stvarnost u fazi plamena. Ali, kad stvarnost izraste u sunce, čak i potpuno slepi moraju priznati da sunce postoji, zbog njegove vreline i toplote pune ljubavi. Današnji božanski plamen Ujedinjenih nacija može se poricati ili opovrgavati, ali sutrašnje božansko Sunce Ujedinjenih nacija će dati vid slepima, ponuditi noge hromima i dati glas nemima, što će označiti lagani, postojani i nepogrešivi početak čovekovog neutaživog zadovoljstva u Bogu u Božijeg neumornog zadovoljstva u čoveku.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 10, Agni Press, 1978
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_10