Pitanje: Da li biste mogli da opišete nivo razvoja duše Ujedinjenih nacija?

Šri Činmoj: Ima tri načina na koje može da se gleda na evoluciju duše Ujedinjenih nacija. Jedan je ljudski način, drugi je božanski način a treći je Božiji način.

Ljudski način je način na koji naš fizički um razume evoluciju duše Ujedinjenih nacija. U ovom trenutku, kad procenjujemo nešto, kad nastojimo da odredimo nešto, mi koristimo svoj fizički um ili zemaljski ograničeni um. Ali ljudski um, zemaljski ograničeni um, ne može da vidi dušu Ujedinjenih nacija. Ako fizički um pokuša da sagleda razvoj duše Ujedinjenih nacija, onda je on vidi kao seme čiji je budući rast prilično nezvestan. On smatra da to seme možda uopšte neće proklijati; neće biti biljke, a o drvetu da i ne govorimo. Tako naš fizički um gleda na evoluciju duše Ujedinjenih nacija.

Potom, tu je božanski način. Božanski način je način srca koje se poistovećuje sa dušom Ujedinjenih nacija u skladu sa svojom sposobnošću da voli. Pomoću svoje identifikacije sa dušom Ujedinjenih nacija, srce jasno vidi i oseća stvari rast, razvoj, napredak i uspeh duše Ujedinjenih nacija. Kad srce posmatra ili oseća razvoj duše Ujedinjenih nacija, ono vidi jedno drvo, moćno drvo. To drvo je drvo duše, drvo mira, sklada, svetlosti i blaženstva. I srce vidi da bezbrojna ljudska bića svesno ili nesvesno sede u podnožju tog drveta. Ta ljudska bića koja sede u podnožju tog drveta imaju nešto malo težnje duboko u svojim srcima. Ako se ona svesno potrude da postanu jedno sa dušom Ujedinjenih nacija pomoću svojih veoma iskrenih molitvi i veoma iskrenih meditacija, onda duša Ujedinjenih nacija radosno, bezrezervno i bezuslovno deli sa njima svoje blago, a to je univerzlana ljubav, univerzalna svetlost i univerzalno blaženstvo.

Iz Božije perspektive, iz najviše, apsolutne tačke gledišta, Ujedinjene nacije otelovljuju seme koje um opaža; one otelovljuju drvo koje srce oseća; a takođe otelovljuju i plod. Iz najviše perspektive, to drvo mira, svetlosti, blaženstva i sklada već je počelo da rađa plodove, plodove jedinstva, sveopšteg jedinstva. Te plodove su neki zaljubljenici u Boga već videli i osetili. Hajde da koristimo izraz „zaljubljenici u Istinu“, pošto ima mnogo ljudi koji ne priznaju svesno činjenicu da Bog postoji. Istina, međutim, postoji za njih. Mi znamo savršeno dobro da su Bog i Istina identični i nerazdvojni; oni su kao glava i pismo istog novčića. Ali, ako se nekom sviđa ideja Istine kao jedine stvarnosti, kao krajnjeg Cilja, neka se drži svoje spoznaje. Vaša spoznaja da je Bog jedina Stvarnost je potpuno ista.

Kad sagledamo evoluciju duše Ujedinjenih nacija iz perspektive Transcendentalnog Cilja, onda vidimo da je duša Ujedinjenih nacija prilično zrela. Ona je evoluirala u značajnoj meri. Mi koji volimo principe, ideale i ciljeve Ujedinjenih nacija svesno težimo da pojedemo i plod, koji je duša Ujedinjenih nacija već postala. A opet, pošto verujemo u proces evolucije, mi osećamo da nema kraja napretku koji će duša Ujedinjenih nacija postići. Evolucija se odvija iznutra i spolja, dok je prevazilaženje nešto u šta izrastamo dok postižemo veliko, veće, najveće savršenstvo u životu, u prirodi i u svojim raznovrsnim aktivnostima. Zato, ako verujemo takođe i u proces prevazilaženja, onda mi osećamo da se svetlost, mir i blaženstvo koje su Ujedinjene nacije već primile, postigle i postale, nadilaze svakog dana, svakog sata, svakog minuta, sveke sekunde.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 9, Agni Press, 1978
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_9