Pitanje: Šta delegati i ambasadori koji učestvuju u zasedenju Generalne skupštine daju Ujedinjenim nacijama na duhovnom planu?

Šri Činmoj: Govorim vam samo moj unutrašnji osećaj. Pošto svi delegati, sve diplomate, imaju srce i dušu, oni imaju najbolje namere da služe čovečanstvu kao takvom. Iz praktične perspektive, oni možda ne uspevaju. Ali, njihova namera je uvek dobra. Da nije tako, ne bi ni došli u Ujedinjene nacije da budu na službi. Njihov unutrašnji motiv je odličan. Međutim, kad pokušavamo da radimo stvari na spoljašnjem planu, često se susrećemo sa bezbrojnim problemima. Ako popustimo pred tim problemima, onda ne uspevamo.

Međutim, sve diplomate i delegati imaju da ponude nešto duhovno. Pre svega, oni su došli da služe svojoj zemlji, svojoj naciji. Njihova nacija nije jedna osoba, već hiljade i milioni ljudi. Oni predstavljaju sovju naciju, zato su u njima milioni ljudi koji kroz njih govore čitavom svetu. Zato poruka koju ambasador neke nacije prenosi predstavlja nešto što ta nacija želi da ceo svet čuje. Zbog toga moramo da shvatimo da u njemu ima nešto duboko ili smisleno, nešto plodonosno. Sama ta stvar na spoljašnjem planu možda neće odmah doneti plod. Ali, samo zato što ne donosi plod odmah, ne možemo reći da ta nacija nema dobar motiv ili da pojedinac koji predstavlja tu naciju ima loše namere.

Svaki delegat je ljudsko biće, a svako ljudsko biće ima dušu. To znači da je solidan deo Božije Svetlosti Svesti unutar svakog pojedinca. Svaki pojedinac ima sposobnost, potencijal, potrebnu moć da bi duhovno služio čovečanstvu. Za to je, međutim, potrebno vreme. Neki pojedinci se otvore svetlosti ranije nego drugi. Niko, međutim – nijedan diplomata ni delegat ni pojedinac – ne može da živi a da na neki nečin ne nudi Izvoru ljubav, brižnost, simpatiju, saosećanje, posvećenost i sve druge dobre osobine koje potiču od Izvora.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 9, Agni Press, 1978
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_9