Pitanje: Zar u jogi ne postoji atmosfera stroge discipline?

Šri Činmoj: Proces zena zahteva strogu disciplinu, skoro kao vojničku disciplinu. Procesu joge je, međutim, opuštanje zasnovano na poverenju. Ona je kao poverenje deteta koji potiče od njegovog jedinstva sa njegovom majkom i ocem. Dete nema ni novčić kod sebe. Ali, ako je njegov otac bogat, ono oseća da je i ono veoma bogato. Čak ako sada nema ni jedan dolar, za nekoliko godina moći će da koristi sve bogatstvo svog oca. Ono oseća jedinstvo sa svojim ocem, sa članovima porodice. Sve što članovi njegove porodice imaju, ono s punim pravom smatra svojim. Ako njegov otac ima auto, dete odmah oseća da je to njegov auto. Ono ne misli da je to auto njegovog oca, ili da je to svojina njegove porodice. Ne, ono će reći svojim prijateljima: „Vidite, to je moj auto“. Zahvaljujući svom jedinstvu, ono je apsolutno u pravu. A kad poraste, doći će dan kada će ono voziti taj auto.

Dete oseća da je njegov otac za njega sve i da će doći dan kada će moći da ima sve što njegov otac ima. Čak i sad ono kaže da je to njegovo. Pošto je dete, moglo bi da protraći očev novac, zato mu ga otac ne daje. Ali, kada sazri, pošto je uspostavilo jedinstvo sa svojim ocem, moći će da dobije imovinu svog oca i da je ispravno koristi.

U procesu joge, naprosto osećate da je Bog vaš, da On voli vas i da Vi volite njega. Osećate svoje jedinstvo sa Svemogućim. A ako osećate jedinstvo sa Svemogućim, On će Vam sigurno dati ono što ima i ono što On jeste.

Na putu zena, morate da se pripremite. Ako to uradite, dobićete nešto. Ali, ako se ne držite stroge discipline, nećete dobiti ništa. U zenu je to lični napor, lični napor. U jogi, međutim, mi verujemo u milost. Osećamo da će otac pokazati svoju naklonost, ljubav i saosećanje i da će mu dete uzvratiti. Kad dete dobije ljubav od svog oca, ono samo daje ljubav; kad dete pokaže ljubav svojim roditeljima, i oni mu zauzvrat pokazuju ljubav. Tu je uvek davanje i uzimanje, davanje i uzimanje. U zenu, međutim, najpre morate da postanete nešto, pa ćete tek onda nešto dobiti. A postajete nešto i izrastate u nešto tako što se pridržavate stroge discipline. Ako se držiite stroge discipline u sopstvenom životu, ako uradite ovo, ako uradite ono, onda postajete nešto. A kad postanete nešto, onda, naravno, nešto i zaslužite i dolazi do prosvetljenja.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 9, Agni Press, 1978
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_9