Pitanje: Da li to znači da zen i joga imaju različite ciljeve?

Šri Činmoj: Ne. Oni su kao dva člana porodice. Oni pripadaju istoj porodici i bave se istim osnovnim mislima i idejama. Jedino što svako od njih u praksi može da primeni nešto donekle novo, iako u stvari to uopšte nije novo. Ovde je cilj. Otac dolazi do cilja iz jednog pravca, a sin dolazi do cilja iz drugog pravca. Dok idu prema cilju, oni mogu da u određenoj meri koristi drugačije metode. Ali, cilj uvek ostaje isti. Ako se neko oslobodi neznanja pomoću duhovne discipline, naravno da će on biti prosvetljen. A ako se neko poistoveti sa samom Svetlošću i Prosvetljenjeem, naravno da će i on biti oslobođen i prosvetljen.

Kad dodirnem vodu, odmah primam svest vode. Dodirnem zid i odmah primam svest zida. A opet, ako dodirnem stopala sveca, smesta primam svest tog sveca. To je joga: jedinstvo, jedinstvo, jedinstvo. Ali, ne mora ništa da se dodirne. Pomoću samog poistovećenje možete da dobijete svest osobe koja je sveta, osoba koja ima prosvetljenje. U procesu zena, ono što svetac ima dobijate koncentrišući se na to što želite. Proces joge je da se poistovetite sa ciljem. Ali, cilj do kojeg Vi stignete koncentrišući se u zenu i cilj do kojeg ja stignem poistovećujući se sa nekim je isti.

U Ročesteru postoji jedan veoma dobar učitelj zena, po imenu Filip Kaplo. On mi je prijatelj i veliki autoritet za zen. Napisao je knjigu po imenu Tri stuba zena. Ako ste zainteresovani, možete da učite od njega. A opet, ako biste hteli da dolazite na naše meditacija ovde, utorkom i petkom, možete da vidite šta mi dobijamo od naše meditacije. Ako možete da dođete i pridružite nam se, uveravam Vas da ćete osetiti nešto.

Ja ni na koji način ne pokušavam da Vas odvratim od zena; daleko od toga. Recimo da meditacija jedna prodavnica, a zen je druga prodavnica. Ako uđete u prodavnicu, videćete neke stvari koje će Vam se možda svideti. U osnovi, te dve prodavnice nude jednu te istu stvar: ljubav prema Istini. Uđete u jednu prodavnicu, i ona ima stvar koja Vam treba; uđete u drugu prodavnicu i ona ima tu istu stvar. Vi ste taj koji treba da odabere u kojoj ćete prodavnici nabaviti stvar koja Vam je potrebna.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 9, Agni Press, 1978
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_9