Pitanje: Koja je svrha joge?

Šri Činmoj: Svrha joge je da primi Istinu i Svetlost ovde, na Zemlji. Joga znači svesno jedinstvo sa Bogom. Čovek i Bog su jedno, ali čovek nije svestan svoje unutrašnje božanstvenosti. Mi volimo Boga i Bog nam je potreban. Naša ljubav prema Bogu, međutim, nije stalna i svesna. Isto tako, mi ne znamo svesno da imamo potrebu za Bogom, uprkos činjenici da proučavamo i praktikujemo duhovnost. Mi smo svi Božiji instrumenti, ali nesvesni instrumenti. Naša ljubav prema Boga, naša ljubav prema Istini, naša potreba za Svetlošću nije uvek svesna, nije uvek stalna. Pročitali smo milione knjiga koje se bave postojanjem Boga, ali Bog zasad nije živa stvarnost za nas.

Međutim, kada praktikujemo jogu, kada zaronimo duboko unutra, mi vidimo i osećamo kakav odnos imamo sa Bogom. Duhovni Učitelj je onaj ko je svestan Boga i Božije Stvarnosti. U svakom trenutku svog života sa mnogobrojnim aktivnostima, on svesno zna za svoje jedinstvo sa Bogom. U njegovom slučaju, Bog je praktična stvarnost. Bog je stalan.

Ako praktikujemo jogu, počinjemo da osećamo da Bog dolazi pre svega u našim životima. U Bogu treba da vidimo čovečanstvo, a u čovečanstvu treba da vidimo Boga. U božanstvenosti treba da vidimo kako čovečanstvo teži, a u čovečanstvu treba da vidimo kako se božanstvenost ispoljava. To je ono što joga čini za nas. Joga momentalno uzdiže svest čovečanstva na najviši nivo i donosi Odozgo Svetlost, Mir i Blaženstvo u beskrajnoj meri, kako bi naš život tame, nečistote i nesavršenosti mogao jednog dana da bude uzdignut, prosvetljen, usavršen.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 8, Agni Press, 1976
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_8