Pitanje: Koji je najbolji način da inspirišemo druge da vode duhovni život?

Šri Činmoj: Najefikasniji način da inspirišemo druge je da postanemo sama težnja. Ako postanete otelovljenje težnje, drugi će automatski biti inspirisani. Vi možda niste sve vreme preplavljeni težnjom, ali određenu količinu težnje imate, zato što praktikujete duhovni život i zato što se duševno trudite da primite obilje Mira, Svetlosti i Blaženstva.

Ne možete izaći na ulicu i reći svima: „Ja imam Mir, Svetlost i Blaženstvo. Samo dođite i uzmite ih od mene“. Ako kažete da imate nešto da date, ostali će vam se samo smejati. Zato treba da pogledate ko je oko vas i da potom zaronite duboko unutra i iznutra osetite kome treba da priđete. Jedino kad iznutra osetite da bi taj i taj bio raspoložen da makar čuje šta imate da kažete, možete da ponudite svoju inspiraciju.

Zato najpre probajte da iznutra osetite da li bi vaša poruka, vaša ljubav, vaša istina, vaša brižnost, bili prihvaćeni. U suprotnom, izaći ćete napolje i vikati da imate nešto da ponudite, ali niko neće doći. Ali, ako iznutra napravite izbor, sva je prilika da ćete uspeti da inspirišete druge.

From:Sri Chinmoy,Plameni talasi, deo 8, Agni Press, 1976
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/fw_8