Pitanje: Guru, koji je najbolji način da se pobedi fizičko samosažaljenje?

Šri Činmoj: Samo se bacite u more dinamizma. Tada ćete steći nešto radosti. Ali ako rezultat nije dobar, neka vam ne bude žao. Nemojte osećati da niste sposobni. Ni na koji način ne pokazujte sažaljenje prema sebi. Budite nemilosrdni prema sebi. Ako on može nešto da uradi, ako ona može da uradi , možete i vi takođe. Radeći to, drugi se približavaju Bogu; a vi ostajete veoma udaljeni jer to ne radite Boga.

Rano ujutru, mislite o sebi kao o duši. Nemojte misliti o sebi kao o telu. Ako mislite o sebi kao o telu, osećaćete se umorno, iscpljeno. Kada kucne šest sati, reći ćete, „Ne, ne, ne. Hajde da spavam do sedam sati.“ Onda u sedam sati mislićete na osam sati. Vašem telu je potreban odmor, zaslužuje odmor; svakakve stvari ćete reći. Ali tada ne sažaljevajte sebe. Ne, došlo je vreme da meditirate. Šest sati je. Morate da ustanete. Ako ne pokazujete sažaljenje prema svom fizičkom, koje sve vreme voli da uživa u lenjosti i neznanju, onda ste spaseni. Vaš dinamizam, dinamizam vaše duše, tražiće da učinite ono što je potrebno.

Inače, ako se poistovetite sa telom, telo će vam reći, „Juče ste radili vrlo naporno, stoga možete da se odmorite jedan dan. Sutra ćete moći da meditirate.“ Ako ovako razmišljate, samo gubite vaš unutrašnji potencijal i zavaravate sebe. Ali ako ste dinamični, onda u svakom trenutku pobeđujete sile tuge, depresije, lenjosti i negativnog razmišljanja.

From:Sri Chinmoy,Ego i popustljivost prema sebi, Agni Press, 1977
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/esc