Pitanje: Ne razumem zašto Božija Ljubav ne ulazi u mene čak i ako vrata držim zatvorena.

Šri Činmoj: Ako Božija Ljubav uđe u tebe kada nisi prijemčiv za nju, smatraćeš je stranim elementom. Nećeš je ceniti ni mariti za nju. Ako neko stavlja pred tebe najukusniju hranu, a ti to ne ceniš, zašto bi ti je onda donosio? To bi bilo traćenje vremena. Ti ćeš je naprosto odbaciti i osećati da je bezvredna.

Jedna osoba koja ne teži, osoba puna želja, valjaće se u zadovoljstvima neznanje. Da li je Bog obavezan da siđe dole i ponudi Svoj beskrajni Mir, Svetlost i Blaženstvo jednoj takvoj osobi? Ne! Ali, ako neko plače i bori se da stekne makar i mrvu Mira, Svetlosti i Blaženstva, onda će Bog osećati da taj to i zaslužuje.

Mi znamo kako da plačemo u svakom trenutku. Plačemo za stvarima koje nas napuštaju i razočaravaju. za egom i njegovom decom: strahom, sumnjom, strepnjom i brigom. Mi plačemo za imenom i slavom, za novcem, blagom i imovinom; ali, ne plačemo Bogu za Njegovom Svetlošću i Blaženstvom. Mi ne plačemo za onim što nam je namenjeno da za njim plačemo; mi ne plačemo za blagom koje smo nekad svi posedovali.

Ne možemo se samo poigravati večnom Istinom i najvišom Stvarnošću; moramo da ih uvažavamo. Ako u ovom svetu nešto cenimo, onda se veoma trudimo da to steknemo. Ako se ne trudimo, ne stičemo ništa. Ako ne cenimo mudrost, hoće li nas mudrost obasjati? Mudrost nas obasjava jedino kada se veoma potrudimo da je steknemo. Za sve što dobijemo, moramo da ponudimo nešto svoje; ali, mi vidimo da, u poređenju sa onim što dobijamo, ne dajemo gotovo ništa. Potreban je jedan sekund da otvorimo vrata: ali, osoba koja na njih ulazi, Večni Gost, donosi nam Večnost. A ako se ne potrudimo da otvorimo vrata, zašto bi On došao? Nećemo Ga ceniti; osećaćemo da nam On donosi smeće i stvari koje nam nisu potrebne.

U duhovnom životu, u svakom trenutku moramo da cenimo Mir, Svetlost i Blaženstvo i plačemo za njima. Jedino tada možemo očekivati da ćemo ih dobiti od Boga. Inače, čak i ako nam On donese Mir, Svetlost i Blaženstvo u izobilju, reći ćemo da nam to nije potrebno. Osećaćemo da Božija Milost deluje kroz našu molitvu i meditaciju, ali nećemo hteti da je prihvatimo. Ako ne cenimo ono što nam Bog daje, Bog nije nezadovoljan nama. On samo čeka dok ne budemo spremni da primimo Njegovo unutrašnje Blago.

From:Sri Chinmoy,Onostrano u nama — Zbirka tekstova 1964-1974, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/bw