Pitanje: Kažeš da bi trebalo da meditiramo u srcu, ali meni je lakše da meditiram u umu.

Šri Činmoj: Ako ti je lakše da meditiraš u umu, onda meditiraj u umu. Ali, ako tako radiš, možda ćeš moći da meditiraš pet minuta, a od tih pet minuta, možda ćeš jedan minut meditirati veoma moćno. Nakon toga ćeš osetiti da ti čitava glava postaje napeta. Najpre stičeš radost, zadovoljenje, ali potom ćeš možda osetiti ogolelu pustoš. Na pet minuta dobiješ nešto, ali ako želiš da nastaviš dalje, možda nećeš osetiti ništa. Ako meditiraš ovde (u srcu) doći će dan kada ćeš početi da osećaš zadovoljenje. Ako meditiraš u srcu, meditiraš na mestu gde je duša. Istina, duša je svuda – u umu, u telu, svuda. Ali, to je kao sa mnom sada. Sada sam ovde u Ujedinjenim Nacijama. Ako neko pita: «Gde je Činmoj?», može se reći da sam u sobi za konferencije br. 10. Moje prisustvo duhovno prožima čitave Ujedinjene Nacije, ali je moja živa svest ovde, u ovoj sobi. Ako dođeš ovamo, moći ću da uradim za tebe više nego za druge koji su na drugim mestima u zgradi. Slično tome, kad usredsrediš svoju svest u srcu, dobijaš mnogo više unutrašnjeg zadovoljenja nego kad meditiraš u umu, jer je srce sedište duše. Ali, nekim ljudima je teško da meditiraju u srcu, zato što na to nisu navikli.

Moraš da budeš mudar. Ogromna je razlika između onoga što možeš da dobiješ od uma i onog što možeš da dobiješ od srca. Um je ograničen; srce je neograničeno. Duboko u nama su beskrajni Mir, Svetlost i Blaženstvo. Lako je da se dobije ograničena količina. Meditacija u umu to može da ti pruži. Ali, možeš da dobiješ više ako meditiraš u srcu. Pretpostavimo da imaš priliku da radiš na dva mesta. Na jednom ćeš zaraditi dvesta dolara, a na drugom mestu petsto dolara. Ako si mudar, nećeš traćiti vreme na prvom mestu. Ali, moraš da znaš da su Izvor i Stvarnost u srcu. Stvarnost je svuda, ali stvarnost mora da se uistinu ispolji na nekom posebnom mestu. Unutar srca je duša, pa je, ako meditiraš na srce, rezultat daleko više ispunjujući.

Hajde da se ne zadovoljimo stvarima koje dobijamo veoma lako. Hajde da plačemo za nečim što je teže dobiti, ali što je beskrajno i večno. Ako dobiješ nešto od uma, sutra ti može doći sumnja i reći ti da to nije stvarno. Ali, kad jednom dobiješ nešto od srca, nećeš uopšte moći da sumnjaš u to ili da ga zaboraviš. Jedno iskustvo na psihičkom nivou se nikad ne može izbrisati iz srca.

From:Sri Chinmoy,Onostrano u nama — Zbirka tekstova 1964-1974, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/bw