Pitanje: Praktično gledano, kako možemo da svetu pružimo ljubav i brižnost?

Šri Činmoj: Praktična stvar je nešto što spontano dolazi iznutra, a ne spolja. Kad rano ujutru ustaneš, ako ti dođe misao da pokažeš ljubav i brižnost svetu, to je jedna praktična ideja. Kako tu praktićnu ideju možeš da pretvoriš u plodnu stvarnost? Ujutro ili uveče, tokom tvoje redovne molitve, možeš da svojoj molitvi dodaš sledeće: „O, Gospode, hteo bih da ovaj svet bude bolji, u većoj meri prosvetljujući i ispunjujući, uz pomoč Tvoje beskrajne Milosti“. Bog je Tvorac i Održavalac sveta. Ako tvoja molitva stigne do Tvorca, što će se sigurno desiti ako je iskrena i snažna, On lako može da tvoju brigu i ljubav prema svetu prenese u oblast ispoljavanja.

Kao pojedinac, ti si ovde; ne možeš da istovremeno budeš na nekom drugom mestu. Ali, tvoja molitva, tvoja težnja, može da priđe Nekom ko je sveprisutan. Svi smo se mi molili i meditirali u ovoj sobi, ali smo u duhovnom pogledu širili mir i ljubav po celom svetu. Fizički smo ograničeni na ovu malenu sobu, ali duhovno letimo kao ptice: naša krila su široko razvijena mirom, radošću i ljubavlju.

Kad osećate nešto, kad vidite nešto, možete da to nazovete praktičnim iskustvom. Ovde smo meditirali petnaest ili dvadeset minuta. Tokom tog vremena, naše iskustvo unutrašnjeg mira i ljubavi bilo je apsolutno praktično. Za nas su te stvari bile krajnje opipljive. Kad se budete molili i meditirali ovde iduće nedelje, pogledajte sebe. Zar to nije stvarnost – taj mir, ta radost, ta ljubav koju dobijete?

Ono što dobijemo, lako možemo da damo drugima. Ali, taj proces je jedan unutrašnji proces. A najbolji način da sprovedemo taj unutrašnji proces je da priđemo Izvoru. Mi znamo da ne možemo da idemo svuda i da ne možemo da priđemo svima dok se molimo. Ali, postoji Neko ko to može da uradi za nas, a to je Bog. Ako od Njega, dok se molimo, zatražimo da ponudi mir, brižnost i ljubav čitavom svetu, On to može da učini. Ako bude zadovoljan našom molbom, svakako će to i učiniti. Zato je naše svakodnevno opštenje sa Bogom najbolji način da svetu ponudimo našu ljubav i brižnost.

From:Sri Chinmoy,Onostrano u nama — Zbirka tekstova 1964-1974, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/bw