Pitanje: Da li bi mogao da objasniš šta je to unutrašnja glad?

Šri Činmoj: Ako ste nezadovoljni ili frustrirani, ako osećate da niste postigli ono što ste hteli da postignete, to još uvek ne znači da imate unutrašnju glad. Ali, pretpostavimo da osećate da u vama postoji nešto ogromno, nešto svetlo, nešto ispunjujuće, nešto pozitivno što u ovom trenutku ne posedujete. Mislite da je unutar vas mir, ali ne možete da mu priđete. Ako mislite da u sebi imate nešto što je božansko i da vam je potrebno upravo to, to znači da postoji težnja. Glad dolazi od vaše duhovne potrebe. Ako vam je nešto potrebno, a znate gde ga ima, pokušaćete da ga dobijete. Kad imate takvu glad, sledeća stvar je da je zadovoljite.

Ako stupite u duhovni život zbog frustracije, nezadovoljstva ili očajanja, možda se nećete zadržati u njemu. Danas ste nezadovoljni nekim ili nečim, a sutra ćete reći: „Ne, hajde da opet probam. Možda ću ovog puta biti zadovoljan“. Niste uspeli i zato ste nezadovoljni, ali ćete sutra možda opet probati na ljudski način. Ali, nakon nekog vremena, videćete da iz želje mogu da proisteknu jedino nezadovoljstvo i frustracija. Ako ne ispunite svoju želju, vi ste nezadovoljni. Pa čak i ako dobijete ono što ste hteli, opet nećete biti zadovoljni. U životu želja nema zadovoljenja.

Onda ćete, na kraju, reći: „Ne, neću da želim ništa na ljudski način. Potekao sam od Prostranstva i jednostavno hoću da uđem u beskrajno Prostranstvo“. To je težnja. Kad težite, vi nastojite da uđete u prostrani okean Mira, Svetlosti i Blaženstva. Ali, kad želite, vi jedino hoćete da posedujete objekt vaše želje. Kad težite, vi se naprosto bacate u stvarnost i osećate da je stvarnost vaša.

Kad se od Boga zatraži neki materijalni predmet, samo Bog zna da li će ga dati ili ne, jer samo Bog zna da li je to nešto što je onom ko traži zaista potrebno. Ako neko dobije stvar za kojom vapi, to će možda samo uvećati njegovu želju. A opet, ako je ne dobije, biće nezadovoljan i ljut na Boga. Ali, Bog mora da odluči da li je za nekog najbolje da dobije nešto ili ne. Što se tebe tiče, pošto si iskren tragalac, ako se moliš Bogu i meditiraš na Boga radi Mira, Svetlosti i Blaženstva, čak i ako ti On ne da ono što bi hteo, ipak ćeš biti zadovoljan, jer ćeš imati unutrašnju radost i unutrašnji mir. Naprosto ćeš reći: „On zna najbolje, Možda nisam spreman. Zato mi ne daje ono što sam tražio. Ali, On će mi to dati kada budem spreman“. U životu težnje, zadovoljenje ti zapravo ne pruža ono što postižeš. Sama težnja je tvoje zadovoljenje.

U duhovnom životu, mi ne napredujemo na silu. Duhovnost se ne može postići guranjem i cimanjem; ona je nešto spontano. Ja ti ne mogu nametnuti duhovni život, a ne mogu ti ni oduzeti tvoj duhovni život ili unutrašnji vapaj. Ali, ako u sebi imaš nešto duhovno, ja te mogu nadahnuti. Ako imaš jedan duhovni novčić, onda pomoću moje inspiracije možeš da zaradiš milione duhovnih dolara. Ali, da bi započeo, moraš da imaš bar mali plamen.

Mnogi ljudi čvrsto spavaju. Za njih duhovnost ne dolazi u obzir. Ma koliko iskreno da se trudimo, mi ih ne možemo probuditi. Ti si na duhovnom putu; to znači da si već ustao i da si budan. Ali, ako pokušavaš da povučeš duhovnu Svetlost odozgo, grešiš. Ti možeš da je primiš jedino kada ta Svetlost dođe sama od sebe, kada je zahvaljujući svojoj težnji dovedeš. U suprotnom, kad se Svetlost spusti, ako nemaš dovoljno prijemčivosti, posuda će naprosto pući.

Kako da primiš tu svetlost Odozgo? Za to ti je neophodna stalna vežba. Ako vežbaš svakodnevno, nesumnjivo ćeš proširiti svoju svest. Osoba koje ne teži ima svest koja je zemaljski ograničena; ona se uopšte ne širi. Ali, kad težiš, tvoja svest se širi i tvoja prijemčivost raste. Zato, ako se moliš i meditiraš, lako možeš da primiš Svetlost i Mir koji se spuštaju.

From:Sri Chinmoy,Onostrano u nama — Zbirka tekstova 1964-1974, Agni Press, 1975
Izvorno sa https://rs.srichinmoylibrary.com/bw